Måndag 5 Dec
Stockholm

Ica stänger sina snabbkassor efter växande godis-stölder: "Stort problem"

Ungdomar fuskar stort vid vägning av lösgodis och stöldligor stjäl dyrt kött.
Ungdomar fuskar stort vid vägning av lösgodis och stöldligor stjäl dyrt kött. Foto: Johan Nilsson/Pontus Lundahl/TT

Godis- och köttstölder drabbar flera Ica-butiker i landet. Vissa Ica-butiker väljer därför att stänga sina snabbkassor i hopp om att slå hål på organiserade ligor och tjuvaktiga ungdomar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Stölder av godis och stöldligor som stjäl dyrt kött i snabbkassorna gäckar flera Ica-butiker i landet. Enligt P4 Malmöhus har flera av matjättens butiker tagit bort snabbkassorna och ersatt dessa med så kallade självscanningskassor för butikens medlemmar.

Livsmedelskedjorna Coop, Willys och Hemköp har inte fått några signaler om att stänga av snabbkassorna på grund av stölderna.

– Snabbkassor är en lösning som både kunder och butiker uppskattar och de allra flesta kunder klarar av att hantera det förtroende som det innebär på ett bra sätt. Det förekommer tyvärr stölder i dessa kassor runt om i landet, precis som det gör i traditionella bemannade kassor, säger en presstalesperson på Ica till Nyheter24 och fortsätter:

– Butikerna jobbar på olika sätt för att hantera stöldrisken bland annat genom bemanning, fler avstämningar, uppmärksamhet och kundmötet.

Ungdomar fuskar stort vid vägning av lösgodis

Till P4 berättar Nina Jelver, tillförordnad säkerhetschef på Svensk handel, att de är medvetna om det växande problemet med stölder i kassorna.

– Problemet har ökat den senaste tiden, det är i varje fall fler som hör av sig och berättar att det är ett stort problem. Vi har också blivit varse att fler och fler handlare överväger att stänga möjligheten till att kunna självutchecka.

En Ica-butik, i västra hamnen i Malmö, tänker stänga sina snabbkassor på grund av fusket vid vägning av lösgodis. Även i en Ica-butik, i Höganäs, har man infört 18-årsgräns på snabbkassorna eftersom många ungdomar fuskar med lösgodiset. 

– De tar en bit och väger och sedan fyller de en hel påse, säger butikens försäljningschef Mia Strömblad till radion.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.