Anna Bohlin levde på den beryktade hästgården i 25 år
Anna Bohlin levde på den beryktade hästgården i 25 år - Foto: Gabriel Liljevall/C More

Anna Bohlin skildras som "Lotta" i Nattryttarna – kritiserar serien: ”Felaktigt och orättvist”

Händelserna i Nattryttarna är fiktiva, men fritt baserade på riktiga händelser. Mamman i familjen heter egentligen Anna Bohlin, och hon kom till hästgården som 14-åring. Där blev hon sedan kvar i 25 år med ridläraren, som utsatte henne och deras barn för övergrepp.


C More-serien "Nattryttarna" hade premiär den 31 oktober. Den är fritt baserad på verkliga händelser som ägde rum på en hästgård på Ekerö under 90- och 00-talet. 

Nattryttarna utspelar sig på hästgården Heddesta, där pappan och ridläraren Tommy utsätter sin partner Lotta, deras döttrar och flera av gårdens elever för psykiska och fysiska övergrepp. 

Mer om Nattryttarna och de verkliga händelserna på hästgården kan du läsa här.

Anna Bohlin var mamman på hästgården – skildras i Nattryttarna

Karaktären Lotta är partner till ridläraren Tommy i Nattryttarna och mamma tills två av hans döttrar som är med i serien. Lotta heter i verkligheten Anna Bohlin och kom till gården som 14-åring. Hon lovades en karriär som stjärnryttare och charmades av den äldre, hästkunnige ridläraren. De blev ett par trots Annas unga ålder och fick fyra barn. 

Bohlin ska i ett tidigt skede ha blivit tillfrågad om att delta i produktionen av Nattryttarna, men efter mycket eftertanke valt att säga nej. Enligt egen utsago ska hon därefter ha blivit lovad av produktionsbolaget att hennes karaktär skulle tas bort ur manus, eller göras helt fiktiv. 

I en intervju med Mälaröarnas Nyheter berättar Anna Bohlin att hon är missnöjd över hur hennes karaktär framställs i serien.

– Jag förstår att det inte finns utrymme för allas berättelser men att bara välja de snaskiga delarna gör det felaktigt och orättvist. Hade jag vetat att de skulle förvanska min person så hade jag valt att bara tacka ja, för att kunna påverka.

Sophie Jahn om föräldrarnas relation på hästgården: "Ett offer"

Till Nyheter24 har Anna Bohlins äldsta dotter Sophie Jahn sagt att föräldrarnas relation till varandra skildras annorlunda i serien än hur den var i verkligheten.

– Jag såg aldrig de pussas eller rida ut tillsammans på det sättet som kommer fram i serien. Den typen av kärlek såg inte jag. 

Hon har även poängterat att hennes mamma egentligen var lika gammal som två andra stalltjejer som bodde på gården. I Nattryttarna skildras de som yngre än Lotta.

– Min mamma var lika gammal som "Molly" och "Frida". De kom ut på gården samtidigt och var väldigt nära vänner. I serien är hon äldre och man får inte riktigt se hur hon blir utsatt av min pappa, att hon är lika mycket ett offer, säger Sophie Jahn till Nyheter24.

Här kan du läsa mer om vad som var sant och falskt i Nattryttarna.

Hur lever Anna Bohlin i dag?

Under sommaren 2021 släppte Anna Bohlin boken "Händelserna på hästgården", som berättar händelserna från hennes egna perspektiv. Uppmärksamheten från Nattryttarna har hon valt att utnyttja genom att lyfta frågan om våld i nära relationer på sina plattformar.

– Om en kvinna som lever i en våldsam relation anmäler sin förövare ökar risken för att hon ska bli dödad av honom med flera hundra procent. Samhället måste lära sig att skydda dessa kvinnor och barn, säger Anna Bohlin till Mälaröarnas Nyheter.

För tidningen berättar Anna Bohlin att hon är osäker på om hon fortfarande hade levt om inte Tommy, som egentligen heter något annat, gått bort i oktober 2018. Han ska in i det sista ha försökt skada henne – och hon uppger sig fortfarande leva med ekonomiska följder från deras år tillsammans. 

I dag är Anna Bohlin lycklig i ett nytt förhållande och jobbar som säljare i ett varuhus. 

Nyheter24 har sökt Anna Bohlin.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!