Sophie Jahn och hennes mamma Anna Bohlin.
Sophie Jahn och hennes mamma Anna Bohlin. - Foto: Privat & Gabriel Liljevall/C More

Sant eller falskt i serien Nattryttarna – vad stämmer med verkligheten?

"Nattryttarna" är fritt baserad på verkliga händelser som utspelade sig på en hästgård på Ekerö. Men vad i serien stämmer inte överens med verkligheten?


Dramaserien "Nattryttarna" handlar om Molly och Frida som arbetar och lever på den fiktiva hästgården Heddesta. Utifrån ser ridskolan ut som paradiset, men allt står inte rätt till på gården. 

Hästgården ägs av ridläraren Tommy, som manipulerar och begår både psykiska och sexuella övergrepp på eleverna. 

Nattryttarna är inspirerad av händelser som inträffade på en hästgård på Ekerö under 90- och 00-talet. Ridläraren där dömdes för flera sexuella övergrepp 1991, men hävdade hela tiden sin oskuld. 

Händelserna på hästgården har tidigare skildrats i P1 i dokumentserien "Hästgården" som kom 2018, här kan du läsa mer om serien Nattryttarna och vad som hände i verkligheten på hästgården.

Jonas Karlsson spelar ridläraren och Sophie Jahns pappa. Foto: Gabriel Liljevall/C More

Anna Bohlin var mamman på Heddesta gård - kritiserar serien

Karaktären Lotta är partner till ridläraren Tommy i Nattryttarna och mamma tills två av hans döttrar som är med i serien. Lotta heter i verkligheten Anna Bohlin och kom till gården som 14-åring. Hon lovades en karriär som stjärnryttare och fick fyra barn med ridläraren i ung ålder. 

I en intervju med Mälaröarnas Nyheter berättar Anna Bohlin att hon är missnöjd över hur hennes karaktär framställs i serien.

– Jag förstår att det inte finns utrymme för allas berättelser men att bara välja de snaskiga delarna gör det felaktigt och orättvist, säger hon.

Läs mer om Anna Bohlin och livet på hästgården i Nattryttarna här.

Vad stämmer inte med verkligheten i "Nattryttarna"?

Nyheter24 har pratat med Sophie Jahn, dotter till ridläraren, om vad som är falskt och sant i serien?

– Den är otroligt verklig. Den fångar upp det idylliska med gården men med mörkret och skuggan som ligger över, säger hon. 

Men var det något i "Nattryttarna" som inte stämmer överens med verkligheten?

  • Mammans ålder och utsatthet 

– Min mamma (Anna Bohlin reds anm.) var lika gammal som "Molly" och "Frida". De kom ut på gården samtidigt och var väldigt nära vänner. I serien är hon äldre och man får inte riktigt se hur hon blir utsatt av min pappa, att hon är lika mycket ett offer, säger Sophie Jahn.

  • Kärleken mellan föräldrarna

– Jag såg aldrig de pussas eller rida ut tillsammans på det sättet som kommer fram i serien. Den typen av kärlek såg inte jag. 

  • Den stora familjen 

– Nu handlar det om mig och min syster. Men vi har två småsyskon som inte är med. Vi var en stor familj, något som inte är helt avbildat. 

  • Ridläraren var ännu värre

– Även om de verkligen lyckats få fram hur min pappa var och att Jonas Karlsson gör ett extremt bra jobb, så var han värre än det man får se, säger Sophie Jahn och fortsätter: 

– Framför allt hur jag och mina syskon blev utsatta. Den delen skulle kunna komma fram mer. Men de har haft begränsat med avsnitt och nog känt att det är mycket mörker i det.  

Här kan du läsa om vad som hände med verklighetens Heddesta gård – och hur det ser ut där i dag.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!