En ung kvinna i personalen mördades på ett vårdboende i Enköping i torsdags.
En ung kvinna i personalen mördades på ett vårdboende i Enköping i torsdags. - Foto: Johan Nilsson/TT

Den mördade kvinnan på LSS-boende saknade utbildning

Den unga kvinna som mördades under sitt arbete på ett vårdboende i Enköping var lämnad ensam på arbetsplatsen och saknade även utbildning.


Kammaråklagare Elin Blank uppger för P4 Uppland och Upsala Nya tidning att kvinnan, som dödades i förra veckan, saknade eftergymnasial utbildning.

— Jag känner inte till att hon gått någon annan utbildning innan den här anställningen, säger åklagaren till radion.

Dessutom var kvinnan, som varit anställd i några veckor, ensam personal på boendet vid tillfället.

Man i 20-årsåldern sitter häktad

En man i 20-årsåldern sitter häktad misstänkt för mordet. Han har erkänt att han dödat kvinnan och ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Gruppbostaden öppnade i oktober av Serigmo care som har verksamheter i Mälardalen och södra Sverige. Vid boendet i Enköping finns sex lägenheter för personer med främst psykiska funktionsnedsättningar.

Bolagets vd Charlotte Högman säger att hon bara vill uttala sig generellt om de anställdas utbildning med hänvisning till polisutredningen.

— De allra flesta har utbildning och det ligger det krav på i våra avtal. Sedan kan det förekomma att man har någon som inte har utbildning, men som har erfarenhet och kanske jobbar på timmar, säger hon.

— Vi har självklart en introduktion där man arbetar parallellt med en arbetskamrat. Sedan blir man insatt i hur arbetet ska utföras och vad som gäller.

Förekommer ensamarbete på boendet

Enligt Charlotte Högman förekommer ensamarbete.

— Det kan förekomma en kortare period, om man gjort bedömningen att det fungerar, att den boendes behov kan tillgodoses med en personal. Man kan också ha dubbel eller trippel bemanning. Det ser olika ut. Det är utifrån de boende och även knutet till vad kommunen har lämnat för beställning.

Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket och enligt lex Sarah. Vårdbolaget ser också över sina rutiner.

— Vi arbetar med det, självklart, säger Charlotte Högman.

TT
/
/
gmo
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.