Chinateatern byter logga.
Chinateatern byter logga. - Foto: Stella Pictures

Chinateatern byter logga – efter kritikstorm: ”Kändes stötande”

Den klassiska Chinateatern i Stockholm har ändrat sin logga efter skarp kritik.
– Det blir en form av förlöjligande och generaliserande som legitimerar en ensidig och stereotyp bild av en folkgrupp, säger serietecknaren Lisa Wool-Rim Sjöblom till SVT.


Den logga som tidigare prydde Chinateatern i Stockholm innehöll en illustration av en man iförd konhatt, med lång mustasch och vad kritiker i sociala medier kallat ”ett stereotypt östasiatiskt utseende”.

– Kritiken mot logotypen handlar om att de har använt sig av en klassisk rasistisk nidbild av en asiatisk man. Den har ju en väldigt lång och våldsam historia här i väst oavsett vilken intention Chinateatern har haft när de bestämde sig för att använda den, säger serietecknaren Lisa Wool-Rim Sjöblom till SVT.

Dessutom har kritik riktats mot det typsnitt som använts i loggan, som man menar på anspelar på en stereotyp skildring av hur kinesiska tecken ser ut.

Chinateatern: "Vi ber om ursäkt"

Nu har Chinateatern tagit bort illustrationen av mannen från loggan vid sin entré och på digitala plattformar.

– Vi påbörjade förändringsarbetet när vi uppmärksammades på att den kändes stötande. Det har aldrig varit vår avsikt, vi ber om ursäkt för att det gjort det avseende loggans utformning, skriver teaterns verksamhetsledare Ulrica Ågren, i ett mejl till SVT.

Typsnittet kommer att finnas kvar på den nya loggan. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!