Fabian Bengtsson, 50, kidnappades i januari 2005.
Fabian Bengtsson, 50, kidnappades i januari 2005. - Foto: Stella Pictures och Annette Friberg/TT

Siba-Fabian var fast i skräcklådan i 17 dygn – så lever han i dag

Fabian Bengtsson kidnappades och hölls instängd i en låda i 17 dygn av utpressare som krävde hans familj, vilka grundade den tidigare butikskedjan Siba, på 50 miljoner kronor. Men hur lever Bengtsson i dag?


Det var den 17 januari 2005, i samband med att den då 32-årige Siba-vd:n Fabian Bengtsson gick mot sin bil i Göteborg, som han plötsligt överfölls av två män. 

Strax därpå får Fabian Bengtssons pappa, Bengt Bengtsson, två röstmeddelanden från sonen som i dessa säger "han svarar inte".

Samma eftermiddag anar familjen oråd och de anmäler sonen som försvunnen till polisen.

Kidnapparna krävde 50 miljoner från Siba-familjen 

Fabian Bengtsson fördes till en lägenhet i Gårda där han sedan, under 17 dygn, hölls instängd i en ljudisolerad trälåda. Samtidigt krävde kidnapparna 50 miljoner kronor i lösensumma för att släppa Bengtsson – pengar som de aldrig fick. 

Under tiden i fångenskap försökte Bengtsson bygga upp en relation till en av kidnapparna och denne uppgav senare att han börjat tycka synd om företagsledaren och att det var därför han till slut släppte honom.

Den 3 februari 2005 hittades nämligen Bengtsson apatisk på en parkbänk i Slottsskogen. Kort därefter greps kidnapparna, vilka senare dömdes till tio respektive sex års fängelse för människorov och försök till grov utpressning.

Här kan du läsa om några av Sveriges mest omtalade kidnappningsfall. 

Bild från förundersökningen. Foto: Annette Friberg/TT

Fabian Bengtsson om kidnappningen: "River upp känslor"

Fabian Bengtsson har varit förhållandevis restriktiv när det kommer till att prata om händelsen i efterhand. För SvD har han dock berättat om hur kidnappningen påverkat honom som människa.

– Det är klart att jag har blivit en annorlunda person. Jag har blivit mer observant, lite mer tillbakadragen. Man värderar sin tid på ett annat sätt. Familjen är viktigare nu. Jag tror inte på ödet. Man formar sin egen framtid och då gäller det att gå vidare och vända blad. Men det är inte lätt, den här händelsen var väldigt tragisk.

– Det här är en fråga alla vill ta upp, och det river upp känslor, det kan man inte komma ifrån. Det får jag leva med resten av mitt liv. Det är klart att det förändrat mig som människa, självklart. Man kan inte vara naiv. Man får tänka på var man parkerar sin bil, var man går och så vidare.

Så lever Fabian Bengtsson i dag 

Under åren som följde efter kidnappningen gjorde Siba stora förluster och år 2015 slogs varumärket samman med Netonnet till den gemensamma koncernen Netonnet Group AB. Siba-varumärket avvecklades då successivt, samtidigt som butikerna bytte namn till Netonnet. 

– Det var fruktansvärt svårt att lägga ner Siba, pappas livsverk, men i dag är jag glad för att vi bettade på Netonnet och vågade ta beslutet, sade Fabian Bengtsson till Dagens industri år 2020.

Numera är Bengtsson ordförande i Företagarna Sverige och hade, enligt dokument från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av, en fastställd förvärvsinkomst på 3 418 278 kronor. Han hade dessutom ett överskott av kapital som landade på 315 015 kronor.

Bengtsson, som numera är 50 år gammal, är bosatt i Göteborg.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!