Många eldar för att hålla värmen under vintermånaderna.
Många eldar för att hålla värmen under vintermånaderna. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Martina Holmberg/TT

Gör INTE så här när du eldar hemma: "Överhettning"

Många av de som har en eldstad hemma passar på att tända en brasa under vintermånaderna. Att elda innebär dock alltid en viss risk och det finns vissa misstag du faktiskt kan undvika.


Att värma sig framför en sprakande brasa under vintern är inte bara trevligt och bekvämt, utan det kan också vara ett sätt att dra ner på kostnaderna om man har direktverkande el för att värma upp sitt hushåll.

Men att elda för mycket och för länge kan faktiskt vara direkt farligt.

Mängden ved du eldar spelar roll

Faktum är att det finns riktlinjer för hur mycket ved man bör elda. Anders Lundberg, brandingenjör vid enheten för brand och räddning hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, berättar för Nyheter24:

– Om man inte har någon bruksanvisning eller liknande för sin kamin, då brukar vi säga att maximalt 2,5 till 3 kilo ved i timmen är vad man bör använda. Risken om man inte följer den rekommendationen är att man får en överhettning. 

– Det kanske inte sker direkt i eldstaden, kaminen eller öppna spisen, utan själva överhettningen riskerar man att få i rökkanalen i skorstenen. Man eldar för hårt, får en överhettning och man får en värmeöverföring till bjälklag eller byggnadskonstruktionen och på det sättet kan en brand uppstå. 

Här kan du läsa om det viktiga du måste kolla upp innan du börjar elda.

Experten: "Elda inte för länge"

Även hur lång tid du eldar spelar roll och kan leda till problem.

– Elda inte för länge. Naturvårdsverket rekommenderar högst fyra timmars eldning och vi ser också att man inte ska elda i alltför långa cykler. Eldstaden behöver svalna lika länge som eldar i den, säger Anders Lundberg och fortsätter:

– Om man håller på och eldar och sedan låter eldstaden svalna en liten stund, för att sedan elda igen, då bygger man successivt upp ett värmeöverskott och kan få en överhettning på så vis.

Eld
/
/
MSB
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera beslut

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.