Det gäller att hålla koll på vad ditt djur gör om du bor i hyresrätt.
Det gäller att hålla koll på vad ditt djur gör om du bor i hyresrätt. - Foto: Pexels& Björn Larsson Rosvall/TT

Husdjur i lägenhet: Här är reglerna att hålla koll på – annars kan du bli vräkt

Det finns inga hinder mot att ha husdjur i lägenhet, men du får räkna med att betala för slitaget. Vill det sig riktigt illa kan du bli vräkt.


Att bo i lägenhet innebär även att ha grannar, och det är inte alltid kul. Vissa störs av hög musik, andra av lekande barn och en tredje av en skällande hund. 

Att ha husdjur i hyresrätt är vanligtvis inga problem men det finns regler att hålla sig till. Annars kan du riskera att behöva betala höga ersättningar eller till och med bli vräkt. 

Nyheter24 har pratat med Glenn Karlsson, enhetsjurist på Hyresgästföreningen, om vad som är okej och inte med husdjur i hyresrätt. 

Kan hyresvärden neka en boende att ha husdjur?

Frågan är inte helt enkel, om det inte gäller ett allergihus.

– Det är en lite knepigt. Klart att det går att skriva in som ett villkor i hyresavtalet, men då blir frågan om det skulle ses som ett oskäligt avtalsvillkor. Alltså att det inte händer något i praktiken om man bryter mot avtalet, säger han.

Vad händer om djuret förstör något i lägenheten? 

– I regel blir man ersättningsskyldig när man flyttar ut. Det får räkna med om man har husdjur, säger Karlsson och fortsätter:

– Om djuret skulle orsaka några jätteskador kan man riskera uppsägning. Men jag har svårt att se att det skulle ske bara för att man har djur, utan att det är något annat också.

Vad som räknas som slitage är en bedömningsfråga i varje enskilt fall, men djurrelaterade skador som klösmärken på väggar eller dörrar är inte normalt slitage. 

Vad händer om djuret låter mycket? 

Som hyresgäst ansvarar man för att inte störa sin omgivning. Det inkluderar såklart djur som låter, men det finns inga exakta regler här.

– Att ett djur låter i sig ska inte var något man blir bostadslös för, men om djuret låter och stör grannarna oavbrutet dygnet runt, då finns det en risk i det. 

Det finns inga särskilda tider i hyreslagen då man inte får störa, men enligt Glenn Karlsson görs ofta en strängare bedömning sent på kvällen och natten. 

Kan man bli av med sin hyresrätt om djuret stör eller förstör? 

Svaret är ja, och det är isåfall om lägenheten blir helt vanvårdad. 

– Ja i extrema fall löper man den risken. Om man inte går ut med sitt djur, utan låter djuret göra sina behov i lägenheten, och så tar man inte hand om det, säger Glenn Karlsson och fortsätter:  

– Men då brukar det finnas annan problemtik, och att man inte tar hand om boendet samtidigt.

När det gäller störningar har Glenn Karlsson inte läst om något fall där en person blivit utkastad enbart på grund av det. 

– Om det är låter konstant eller är andra störningar, så får man först en varning, säger han.

Skrikiga barn i lägenhet – det här kan få en familj vräkt: "Finns en gräns..."

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förtroendet för regeringen ökar

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.