Stockholm

Äckliga föremålet du INTE ska använda på offentliga toaletter: "Aldrig"

Använder du den automatiska handtorken?
Använder du den automatiska handtorken?. Foto: Nora Lorek/TT och Stella Pictures

Brukar du använda de automatiska handtorkarna efter att du tvättat händerna på offentliga toaletter? Då är det dags att tänka om.
– Det här är helt förkastligt, säger Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, i podcasten "Fråga Agnes Wold".


Läs mer

På många offentliga toaletter kan man, efter att man tvättat händerna, välja att antingen torka sina händer på pappershanddukar eller att använda en automatisk handtork som blåser händerna torra.

Men det senare har faktiskt visat sig vara riktigt ofräscht eftersom handtorkarna sprider stora mängder virus och bakterier i luften. Här kan du läsa mer om forskningen som visat hur ohygieniskt det faktiskt är med handtorkar.

En som tröttnat på maskinerna är Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, som vädrar sina tankar om handtorkar i podcasten "Fråga Agnes Wold".

– Det här är helt förkastligt. Man ska absolut inte ha sådana här någonstans, utan man ska tvätta sig och sedan torka sig med en handduk på offentliga toaletter. Då är det faktiskt bättre att ha en gammal sunkig textilhandduk, för det där att blåsa runt grejer i luften är inget bra. Det är en sak att få grejer på händerna, man behöver ju inte nödvändigtvis sätta in händerna i munnen, men ska du andas in det där är det absolut inget bra, säger hon.

Agnes Wold: "Skulle aldrig använda en sådan"

Vissa automatiska handtorkar är värre än andra, menar Agnes Wold.

– De allra sjukaste är de som man har på restauranger, med något slags uv-ljus och så blåser det i hundra kilometer i timmen. Det är som ett stort expresståg som kommer åkande, det är helt bisarrt, säger hon i podcasten och konstaterar vidare:

– Jag använder aldrig en sådan, då går jag hellre ut med blöta händer eller torkar av dem på mina kläder. Aldrig skulle jag använda en sådan, aldrig någonsin.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.