Bakteriehärd!
1 av 3
Bakteriehärd! - Foto: Wikimedia Commons
Enligt forskning sprids bakterier supersnabbt med den nya handlufttorken.
2 av 3
Enligt forskning sprids bakterier supersnabbt med den nya handlufttorken. - Foto: By Matti Blume - Own work, CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39881197
Läskigt.
3 av 3
Läskigt. - Foto: Wikimedia Commons

Därför ska du aldrig torka händerna i en handlufttork

Här tror man att man blir ren...


Du har säkert sett att det står på handtorkarna att de är otroligt hygieniska. Nu visar en ny studie att det faktiskt är tvärtom.

En handtork av märket Dyson förde vidare 60 gånger fler bakterier än så kallade vanliga lufttorkar. Du vet den där handtorken som du för dina händer upp och ner i.

Det mest häpnadsväckande var att den också förde vidare 1 300 gånger mer bakterier än hederliga pappershanddukar, skriver brittiska The Times.

Dyson har själv gått ut i reklamfilmer och skrutit om hur hygieniskt det är att lufttorka händerna. I reklamen utmålas pappershanddukar som en riktig bov.

Studien som nyligen genomfördes vid Westminster University visar dock att det är den supersnabba lufttorken som bidrar till störst bakteriehärd.

Forskarna mätte hur långt som bakterier spreds i rummet och där spreds Dysons handtork 3 meter, en vanlig lufftork 75 centimeter och pappershanddukar bara 25 centimeter.

En liknande studie gjordes 2014 där luftburna bakterier var 27 gånger större runt en snabbtork än en hållare för pappershanddukar, skriver Guardian.

Dyson själva menar att studierna gjorts under onaturliga former och att pappershandduksindustrin ligger bakom.

Det kanske är bättre för miljön i alla fall?

Du kanske också undrar hur mycket bakterier som finns på dina hörlurar? Eller vad som händer när du tappar mat på golvet?

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du ofta den modellen av handlufttork?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Han är TV4-profilen Johan Macéus kända son

Karlskrona: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand, Rödeby.", skriver polisen på sin hemsida.

Största guldstöten i Kanada nära klaras upp

Kanadas polis är nära att lösa den största guldstölden i landets historia. 6 600 guldtackor stals vid kuppen. Flera personer har gripits och väntar åtal.

Kreml: Ukraina-hjälp från USA förändrar inget

Nytt bistånd från USA till Ukraina kommer inte att förändra dynamiken på slagfältet, hävdar Ryssland. Uttalandet kommer i samband med att USA:s kongress förbereder sig för en avgörande omröstning under helgen om långvarig militär finansiering till Ukraina.

Meteoritjägare överklagar till Högsta domstolen

Geologerna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg som i hovrätten förlorade den uppmärksammade tvisten om en meteorit som landade utanför Enköping i november 2020 överklagar till Högsta domstolen.

Nordeas stora förändring – så påverkas du: "Genomsyrar allt"

Sverige har större problem än grannländerna med vågen av bankbedrägerier, enligt Nordea-chefen Frank Vang-Jensen. Man ska vara väldigt försiktig och skeptisk, säger han om hur utsatta grupper ska skydda sig.