Västmanlands sjukhus i Västerås får kritik av Ivo. Arkivbild.
Västmanlands sjukhus i Västerås får kritik av Ivo. Arkivbild. - Foto: TT

Sjukhus prickas – risk för vårdskador

Västmanlands sjukhus i Västerås har brist på vårdplatser – och det kan leda till allvarliga vårdskador. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter att myndigheten genomfört en granskning av sjukhuset.


Fakta: Ivo-granskning

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) inledde i januari i år en tillsyn av sjukhusvården i samtliga regioner, med ett särskilt fokus på bemanning och antalet vårdplatser.

En rad av de granskade sjukhusen har redan fått sina tillsynsbeslut och får hård kritik.

I tillsynsbesluten konstaterar Ivo att platsbristen på akutmottagningarna "medför risk för vårdskador och allvarliga vårdskador" och att flera sådana skador redan inträffat.

Sammantaget gör det att vårdgivarna, det vill säga regionerna, inte följer kraven på god vård enligt hälso- och sjukvårdslagen, anser Ivo.

Ivo kräver att vårdgivarna ska återkomma med ett svar på hur de ser på bristerna och vilka åtgärder som vidtagits eller planeras.

Kritiken kommer som en del av den nationella tillsyn som Ivo gjort vid sjukhus runt om i landet.

I fallet Västmanlands sjukhus i Västerås slår Ivo fast att antalet vårdplatser är för få utifrån det behov som finns och att bemanningen inte räcker till. Bland annat har patienter vårdats i utrymmen där det inte funnits lämplig utrustning eller på avdelningar där personalen inte har rätt specialistkompetens.

Vid tillfällen har patienter – som på grund av överbeläggningar placerats i korridorer – inte heller haft möjlighet att kalla på personalen på ett fungerande sätt.

Enligt Ivo beror problemen i huvudsak på brist på sjuksköterskor.

Sjukhuset får nu till slutet av januari på sig att redovisa hur situationen ska förbättras.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!