Stockholm

Patient med svullen tunga fick hjärtstopp – blev felbedömd av läkare

Patienten fick hjärnskador efter att ha drabbats av hjärtstillestånd.
Patienten fick hjärnskador efter att ha drabbats av hjärtstillestånd. Foto: Jonas Dagson/Claudio Brescani/TT

En patient kom till akuten med svullen tunga. Kort efter att ha undersökts drabbades patienten av hjärtstillestånd med hjärnskador som följd. Nu har Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg anmält sig enligt lex Maria, rapporterar Göteborgs-Posten.


Läs mer

Det var i november som patienten kom till Sahlgrenskas akutmottagning med en kraftigt svullen tunga. Läkaren som undersökte patienten bedömde att det handlade om en allergisk reaktion till följd av något som personen ätit.

Efter att ha fått en kortisonspruta bedömde man att personen inte tillhörde den högst prioriterade patientgruppen eftersom patienten inte upplevde sig ha problem med andningen.

Drabbades av hjärtstopp

Men bara en halvtimme senare förvärrades tillståndet när patienten drabbades av svåra andningsproblem och fick flyttas till ett akutvårdsrum, där denne drabbades av hjärtstopp.

Personalen lyckades efter flera insatser få i gång patientens blodcirkulation på nytt efter tre minuter.

Kvarstående handikapp

Patienten har efter händelsen, som krävde en lång sjukhusvistelse, fått "kvarstående handikapp till följd av hypoxiska hjärnskador", skriver Sahlgrenska i anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

En av punkterna som sjukhuset lyfter fram är att patienten, trots sina andningsproblem, inte prioriterades tillräckligt högt.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.