Patienten fick hjärnskador efter att ha drabbats av hjärtstillestånd.
Patienten fick hjärnskador efter att ha drabbats av hjärtstillestånd. - Foto: Jonas Dagson/Claudio Brescani/TT

Patient med svullen tunga fick hjärtstopp – blev felbedömd av läkare

En patient kom till akuten med svullen tunga. Kort efter att ha undersökts drabbades patienten av hjärtstillestånd med hjärnskador som följd. Nu har Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg anmält sig enligt lex Maria, rapporterar Göteborgs-Posten.


Det var i november som patienten kom till Sahlgrenskas akutmottagning med en kraftigt svullen tunga. Läkaren som undersökte patienten bedömde att det handlade om en allergisk reaktion till följd av något som personen ätit.

Efter att ha fått en kortisonspruta bedömde man att personen inte tillhörde den högst prioriterade patientgruppen eftersom patienten inte upplevde sig ha problem med andningen.

Drabbades av hjärtstopp

Men bara en halvtimme senare förvärrades tillståndet när patienten drabbades av svåra andningsproblem och fick flyttas till ett akutvårdsrum, där denne drabbades av hjärtstopp.

Personalen lyckades efter flera insatser få i gång patientens blodcirkulation på nytt efter tre minuter.

Kvarstående handikapp

Patienten har efter händelsen, som krävde en lång sjukhusvistelse, fått "kvarstående handikapp till följd av hypoxiska hjärnskador", skriver Sahlgrenska i anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

En av punkterna som sjukhuset lyfter fram är att patienten, trots sina andningsproblem, inte prioriterades tillräckligt högt.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.