Stockholm

John Walter, 5, försvann från HVB-hem och drunknade – två döms

Straffet för de åtalade blir villkorlig dom. De ska också gemensamt betala drygt 70 000 kronor i skadestånd till pojkens föräldrar.
Den femårige pojken hittades död i en närliggande å några timmar efter att han försvunnit från HVB-hemmet. Foto: Privat

Dörren var stängd tillräckligt länge för att femårige John Walter skulle hinna smita ut från HVB-hemmet i Hagfors. Några timmar senare hittades han drunknad i närheten. Nu döms två tidigare anställda vid hemmet för vållande till annans död.


Läs mer

Straffet för de åtalade blir villkorlig dom. De ska också gemensamt betala drygt 70 000 kronor i skadestånd till pojkens föräldrar.

Två döms efter femårige John Walters död

Det var på morgonen den 15 juni 2021 som personalen upptäckte att femårige John Walter försvunnit från HVB-hemmet (hem för vård eller boende) i Hagfors.

En stor sökinsats drogs i gång. Men några timmar senare hittades pojken drunknad i en närbelägen å. Senare åtalades två kvinnor som jobbade natt på hemmet när pojken försvann, misstänkta för vållande till annans död.

På tisdagen kom domen i Värmlands tingsrätt i Karlstad.

Rättens ordförande lagmannen Lars Holmgård sammanfattar domen vid en pressträff i Rådhuset i Karlstad. Foto: Adam Ihse/TT

"De åtalade visste om att pojken var livlig"

Enligt kammaråklagare Stefan Wessberg hade de anställda inte tillräcklig uppsikt över pojken, som inte fick lämnas ensam.

Tingsrätten håller med om resonemanget. Domstolen lägger stor vikt vid att de två anställda satt i hallen, medan dörren till rummet där bland andra den femårige pojken lekte, var stängd till och från.

– Vi vet ju inte hur länge dörren var stängd. Men det var inte fråga om enstaka sekunder, utan en längre tid, säger domaren i målet, lagmannen Lars Holmgård, som efter domen höll en pressträff.

– Enligt anställda som precis hade börjat sitt skift var det någon minut i alla fall. Det är alltid svårt att bedöma tid. Men vi vet att det var tillräckligt länge för att pojken skulle kunna ta sig ut.

HVB-hemmet larmade efter över 50 minuter – John, 5, drunknade

Pojkens pappa hade varnat hemmet för att sonen var rymningsbenägen. Att en av de anställda hade haft ett ansträngande arbetspass, eftersom femåringen varit vaken en stor del av natten, är ingen ursäkt för att dörren skulle vara stängd enligt tingsrätten.

– Resonemanget har varit att de åtalade visste om att pojken var livlig och impulsiv, säger Lars Holmgård.

– Slutsatsen blir att de varit oaktsamma och det gäller dem båda.

John Walter hittades i en närliggande älv. Foto: Joachim Lagercrantz/TT

Tidigare kritik mot HVB-hemmet

HVB-hemmet lades ner några veckor efter dödsfallet.

Det hade redan innan dödsfallet förekommit kritik mot säkerheten på hemmet. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har i en granskning också konstaterat att socialnämnden i Falu kommun, som placerat pojken på hemmet i Hagfors, brustit i sitt ansvar.

Varken företagets eller kommunens ansvar har dock prövats av Värmlands tingsrätt, eftersom åtalet var inriktat enbart på de båda vårdarna.

– Tingsrätten kan bara pröva det som åklagaren har påstått och åklagaren har påstått att det är de två anställda som har varit oaktsamma, säger Lars Holmgård.

– Vi har alltså inte prövat om företaget som drivit verksamheten eller kommunen till exempel varit oaktsamma.

"Jag tänker på honom varje dag"

Pojkens pappa Hans-Erik hade yrkat på att de båda anställda skulle dömas för grovt vållande till annans död. Enligt tingsrätten var kriterierna för grovt brott dock inte uppfyllda. Det gör också att skadeståndet stannar vid totalt 72 400 för sveda och värk samt ersättning för gravstenen.

– Jag tänker på honom varje dag. Alla leksaker är framme, han är här fortfarande, har Hans-Erik tidigare sagt till Nyheter24 i samband med att åtal väcktes.

– Oavsett om de döms eller inte, John Walter kommer inte tillbaka för det.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.