Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister. Arkivbild.
Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister. Arkivbild. - Foto: TT

Regeringen vill ha licens för familjehem

Regeringen vill att familjehem och jourhem ska licensieras. Socialtjänstministern säger att det kommer att innebära en större trygghet för familjerna men särskilt för de placerade barnen.


— De här familjerna som öppnar upp sina hem och engagerar sig i barn och ungdomars liv måste kunna förvänta sig bra och hållbara regler, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Socialtjänsten gör redan i dag en utredning av hem som vill ta emot barn och unga som kan ha haft en uppväxt kantad av våld och missbruk.

Nu vill regeringen att regelverket tydliggörs i form av en licens för familjehem och jourhem. I dag finns inte ens ett nationellt register för dessa, påtalar Waltersson Grönvall.

— Vi behöver en översyn, säger hon.

Mindre kommuner har också generellt svårare förutsättningar att göra utredningar av vilka som är lämpliga hem, enligt ministern.

— Genom att säkerställa att man är licensierad så kan man säkerställa att barn får ett kvalitativt omhändertagande.

Ambitionen är att få förslaget på plats så fort som möjligt. Flera utredningar på området ska presenteras under våren. Det handlar enligt ministern om att ta ett helhetsgrepp om ersättningsmodeller, barns rätt till utbildning och läkarvård för de som är familjehemsplacerade.

— Det här är en del av de förslag som jag vill genomföra för att förbättra utsatta barns situation, säger Camilla Waltersson Grönvall.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

1 timme sedan
Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.