Vattna inte din hyacint för mycket.
Vattna inte din hyacint för mycket. - Foto: Pontus Lundahl/TT & Oskar Östling

Vanliga misstaget förstör hyacinten – så undviker du att din blomma välter

Blir din hyacint alltid för lång och välter? Det behöver inte bli så! Nyheter24 ger dig knepen så att du kan hålla din julblomma fin och väldoftande länge.


Hyacinten är en älskad julblomma, men den kan också göra en galen. För har vi inte alla stått där med alldeles för höga blommor, som vi försöker luta mot ett fönster eller stödja mot en ljusstake. 

Men det kan vara ett minne blott, om du bara tar hand om hyacinten på rätt sätt. Nyheter24 har tagit reda på hur du bäst sköter julens mest väldoftande blomma.

Hur tar man hand om en hyacint? 

Det finns två saker du måste undvika om din hyacint inte ska välta och blomma ut i ett nafs, och det är övervattning och värme. 

Hyacinter ska vattnas väldigt sparsamt, eftersom löken innehåller den näring och fuktighet som knoppen behöver. Många rekommenderar att inte vattna alls. 

När är det dags att vattna? 

Vattnar du för mycket blir hyacinten lång och ranglig. Den ska bara vattnas om jorden är helt torr, inte om om den forfarande är fuktig. 

När du vattnar gäller det att vara noggrann. Du ska aldrig vattna på löken för då kan den ruttna, utan bara i jorden. 

Undvik värme

Hyacinten vill inte stå rakt över ett element eller bredvid ett brinnande ljus, utan trivs bättre där det är svalt. Den kan stå både i fönstret och lite längre in i rummet. 

Vill du att blomman ska hålla extra länge ska du förvara den svalt på nätterna, förslagsvis i ett uterum eller trapphus.

Hur mycket vatten ska man ha i en hyacintvas? 

Om du vill att hyacinten ska blomma snabbt kan du ställa den i ett hyacintglas. 

Placera då löken, som du skakat och sköljt fri från jord i glaset och fyll på vatten så att rötterna nuddar vattnet, men inte löken. 

Så gör du om hyacinten blivit för hög 

Har det trots allt gått åt pipan med din hyacint? Då är det bara att ta fram saxen. 

Hyacinten passar utmärkt som snittblomma också. Bara att ställa i en vas med kallt vatten. 

Källor: Interflora, Blombud.se, Land och Blomsterlandet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!