Program och fakta om festen i Stockholms stadshus.
Program och fakta om festen i Stockholms stadshus. - Foto: TT

Rekordmånga pristagare på festernas fest

Efter två års coronauppehåll samlas i kväll kungligheter, pristagare och ministrar på Nobelbanketten i Stockholms stadshus. Det blir en diger uppställning med tre års pristagare på plats.


Fakta: Årets Nobelmeny

Förrätt: Algbakad gös och tomat fylld med gravad gös, persiljeemulsion, kålrabbi, brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp. Dryck: Champagne Legras & Haas Blanc de Blancs Grand Cru (2012).

Huvudrätt: Svensk hjort färserad med murkla och salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja och senapsfrö, jordärtskocka och timjansemulsion samt potatisterrin och viltsky med stjärnanis. Dryck: Grattamacco Bolgheri Rosso (2021).

Dessert: Bakad cheesecake och plommonkompott smaksatt med stjärnanis, plommonkräm, mirabellemaränger, havrekrisp samt mirabellesorbet smaksatt med ingefära. Dryck: Brännland Iscider från Västerbotten (2021).

När eftermiddagens prisceremoni i Stockholms konserthus är avklarad är det dags för banketten. Klockan 19 tågade huvudbordets gäster in till en högtidlig fanfar med orgel och trumpet. De 1 300 gästerna serveras mat och dryck enligt ett minutiöst schema varvat underhållning och tal.

I år är det rekordmånga pristagare på plats i Blå hallen, 22 stycken. Nobelstiftelsen har bjudit in dem som prisats de senaste två åren men som gick miste om prisutdelning och bankett på grund av pandemin.

Hemlig meny

Kungen, drottningen, kronprinsessan, prins Daniel, prins Carl Philip, prinsessan Sofia är på plats. Prinsessan Madeleine och hennes make Chris O´Neill har däremot meddelat att de inte kommer i år.

Kronprinsessan Victoria sitter mellan medicinpristagaren Svante Pääbo och fysikpristagaren Alain Aspect, den senare har drottningen till bordet. Kungen har kemipristagaren Carolyn Bertozzi som sin bordsdam. Prins Carl Philip har Linda Vigilant, Svante Pääbos hustru, som sin bordsdam och prins Daniel har Phaedria Marie St. Hilaire bredvid sig, parter till den danske kemipristagaren Morten Meldal.

Gös först

Vad som ligger på tallrikarna var hemligt in i det sista, men klockan 19.30 bars förrätten ut, algbakad gös, till vilken champagne serverades. Till huvudrätten, färserad hjort, dricks ett vin från Toscana.

Totalt 190 personer ingår i serveringspersonalen och 45 av dem serverar dryck i glas som kostar runt 900 kronor styck.

Stockholms stadshus, färdigställt 1923, är byggt av åtta miljoner tegelstenar, varav en miljon är handgjorda.

Mellan rätterna bjuds det traditionsenligt på underhållning, det som med ett finare ord heter divertissiment. Fyra sådana är planerade under banketten. En av de som ska framträda är artisten och låtskrivaren Rufus Wainwright, och han gör det tillsammans med operasångerskan Elin Rombo och Svenska Kammarorkestern under ledning av Hans Ek.

Klockan 21.40 är det dags för desserten, som i år tagits fram av konditor Annie Hesselstad. Efter det får hon och resten av kockarna pusta ut. Pristagarna får hålla koncentrationen uppe ända till 22.35 då det är dags för dem att hålla tal, en pristagare från varje kategori håller tal.

Vid 23 bryts taffeln och det är dags för dans.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Anhöriga släppta efter markmord

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.