Mats Löfving var fram till sin död i februari 2023 regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef.
Mats Löfving var fram till sin död i februari 2023 regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef. - Foto: Janerik Henriksson/Johan Nilsson/TT

Allt om Mats Löfving: Familj, karriär och härvan med Linda Staaf

Mats Löfving var chef för Polisregion Stockholm fram till sin död i februari 2023. Läs om Mats Löfvings utbildning, karriär, familjesituation och inblandning i polishärvan med Linda H Staaf nedan.


Mats Löfving, 61, var ställföreträdande rikspolischef och chef för Polisregion Stockholm fram till sin död den 22 februari 2023. 

Han var innan sin död omskriven efter vad som i media kallats "polishärvan" eller "konflikten inom polisledningen", där han och Linda H Staaf, 46, tidigare chef för polisens underrättelseverksamhet Noa, var inblandade.

Läs mer om Linda H Staaf, hennes utbildning och relation till ÖB Micaél Bydén här.

Konflikten mellan Mats Löfving och Linda H Staaf – vad har hänt?

Den 5 december avslöjade Expressen att Stockholms regionpolischef tillika ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving i december 2021 polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.

Anmälan gjordes av Ari Stenman, Polismyndighetens nationella säkerhetschef, och det utpekade brottsoffret var ingen mindre än Linda H Staaf. Enligt misstankarna ska brotten ha begåtts mellan januari 2015 och slutet av november 2021.

Staaf uppgav då att hon inte känt till polisanmälan och att hon sagt bestämt nej då säkerhetschefen under mötet frågat om hon upplevt sig utsatt för brott av Mats Löfving.

– Jag har inte blivit utsatt för något brottsligt, däremot har det funnits ett respektlöst beteende som jag varit orolig för och som jag till slut valde att prata med säkerhetschefen om, sa Linda H Staaf i en intervju med DN.

Läs mer om vad som hänt i polishärvan mellan Mats Löfving och Linda H Staaf här.

Mats Löfving blev delgiven misstanke om grovt tjänstefel

Den 1 februari kom nyheten att Mats Löfving delgivits misstanke om grovt tjänstefel. Detta i samband med att han tillsatte Linda H Staaf som underrättelsechef vid Noa år 2015, samt vid beslutet att tilldela Staaf ett tjänstevapen år 2020. 

Denna förundersökning var ännu inte färdigställd vid Mats Löfvings död den 22 februari 2023 och dagen därpå, den 23 februari, meddelade åklagaren att förundersökningen läggs ned.

Mats Löfving var jävig i beslut gällande Linda H Staaf

Den 22 februari konstaterade dock den särskilda utredaren Runar Viksten, som granskat händelserna på uppdrag av rikspolischef Anders Thornberg, att Mats Löfving varit jävig i fyra fall i relatione till beslut kring Linda H Staaf.

Läs alla Runar Vikstens slutsatser kring polishärvan, med Mats Löfving och Linda H Staaf, här.

Mats Löfvings familj och boende i Norrköping

Mats Löfving var bosatt i Norrköping, och enligt uppgifter som Nyheter24 tagit del av i december 2022 fanns det ingen annan person äldre än 15 år i hushållet. 

Det finns ingen ytterligare offentlig information om Mats Löfvings familj att tillgå.

Mats Löfvings utbildning och cv

År 1981 tog Mats Löfving examen vid Polishögskolan. Han studerade därefter juridik och avlade en examen i ämnet år 1988. Därefter arbetade Löfving som chef för kriminalavdelningen i Norrköping fram till 1999, då han axlade rollen som biträdande chef för Justitiedepartementets polisenhet. 

Mellan åren 2002 och 2014 jobbade Mats Löfving som biträdande länspolismästare och länspolismästare på olika orter i Sverige. År 2014 utsågs han till chef för Noa, där han så småningom ska ha inlett en relation med Linda Staaf.

Sedan oktober 2020 var Löfving chef för Polisregion Stockholm.

Mats Löfvings lön – hur mycket pengar tjänade han?

Enligt uppgifter från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av hade Mats Löfving en fastställd förvärvsinkomst på 1 839 875 under 2020. Fördelat lika över tolv månader gav det honom en månadslön på drygt 150 000 kronor.

Läs mer om Mats Löfvings förmögenhet och inkomst här.

Mats Löfving hittades död i sitt hem

På kvällen den 22 februari 2023 hittades Mats Löfving död i sitt hem i Norrköping. 

"Det är med stor sorg och bestörtning jag tagit emot besked om att ställföreträdande rikspolischef och regionpolischef Mats Löfving har avlidit. Det är oerhört tragiskt", sa rikspolischef Anders Thornberg i en skriftlig kommentar på polisens hemsida då.

Mats Löfving blev 61 år gammal.

Läs de senaste nyheterna om Mats Löfving här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

2 timmar sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

2 timmar sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.