Linda H Staaf började jobba inom polisen 2006.
Linda H Staaf började jobba inom polisen 2006. - Foto: Anders Wiklund/Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Allt om Linda Staaf: Relationen med ÖB, utbildning och varför hon lämnade polisen

Vid årskiftet byter Linda H Staaf rollen som chef för Noa mot att bli expert åt den nya regeringen. Här är allt du vill vet om hennes utbildning, familj och relationen med överbefälhavaren Micaél Bydén.


Polischefen Linda Staaf ledde den historiska insatsen kring den krypterade tjänsten Anom, men har även varit omskriven för sitt privatliv. 

Nyheter24 har samlat det som de allra flesta googlar när det kommer till Linda H Staaf.

Har en relation med ÖB Micaél Bydén 

Det senaste året har det skrivits en hel del om att Linda Staaf och överbefälhavaren Micaél Bydén har en relation, något som hon bekräftade i Dagens Nyheter.

– Jag kan bekräfta att vi är ett par, och sedan har jag inte så mycket mer att säga om den saken, sa hon till tidningen i november 2022. 

Linda H Staaf bekräftar relationen till ÖB Micaél Bydén

Är Linda Staaf gift och har hon några barn?

Linda Staaf växte upp med sin familj i Östersund med mamma Ingrid, som var Norrlands första kvinnliga polis, pappa Örjan och en yngre syster. Staaf hade även en storebror som hon miste i en trafikolycka när hon var fyra. 

Under uppväxten hette hon Linda Hansson och har behållit H:et i sitt efternamn. Staaf la hon till när hon gifte sig med sin dåvarande man, och tillsammans fick de två barn. Det första föddes 2012, skriver Svenska Dagbladet.

Av säkerhetsskäl är Linda Staaf annars hemlig när det gäller att dela med sig av familj- och privatliv.

Utbildning och CV

Linda Staaf började sin karriär inom polisen 2006 som revisor, och blev sedan ekonomichef. Hon har inte gått Polishögskolan, utan internutbildades och fick på så sätt polisbefogenheter. 

2015 anställdes hon som chef för underrättelseverksamheten på nationella operativa avdelningen, Noa. 

Hon har även kandidatexamen i både juridik och ekonomi från Stockholms universitet, skriver DN.

Ålder 

Linda Staaf är född 1976. 

Därför lämnade Linda H Staaf polisen 

Under hösten 2022 bestämdes det att Linda H Staaf skulle lämna polisen och istället börja jobba på justitiedepartementets polisenhet vid årskiftet 2022/2023.

– Jag har själv tagit initiativet att börja på Justitiedepartementet för att det är en hög politisk fråga att arbeta med organiserad brottslighet. Jag kommer att tjänstgöra under ett år, har Linda Staaf sagt om beslutet att lämna polisen i en intervju med Expressen och fortsatte:

– Jag ser det som ett steg uppåt i karriären. Jag har inte tidigare varit vid ett departement, något som jag ser som en lucka i mitt CV. Jag vill lära mig den politiska styrningen.

Allt om Micaél Bydén: Familjen, utbildningen och längden

Linda Staafs relation med Mats Löfving – vad har hänt i konflikten?

Den 5 december avslöjade Expressen att Stockholms regionpolischef tillika ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving i december 2021 polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Brottsoffret var ingen mindre än Linda Staaf.

Läs mer om regionpolischef Mats Löfving, hans karriär och relation med Linda H Staaf här.

Läs mer om polishärvan här

Enligt anklagelserna ska brotten ska ha begåtts mellan januari 2015 och slutet av november 2021. Någon gång under samma period hade Löfving och Staaf en relation.

Vill du uppdatera dig om vad som händer i polishärvan? Läs mer här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

1 timme sedan
Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.