Så här ska du tänka inför luciafirandet så det blir ett lyckat och ångestfritt firande.
Så här ska du tänka inför luciafirandet så det blir ett lyckat och ångestfritt firande. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Därför ska du inte tvinga ditt barn att gå med i skolans luciatåg

Lusse lelle lusse lelle... Under tisdagen firar flera skolor i landet Lucia. Trots firandet får man inte glömma bort att det alltid är glada miner med i tåget. Måste barnen gå med? Här ger experten tips på hur du ska göra om ditt barn känner sig obekväm med firandet.


Tisdagen den 13 december är det Lucia och då ska det lussas. Dagens traditioner bjuder på sång, ljus och pepparkakor och flera förskolor runt om i landet förbereder sig för luciafirandet.

Till skolorna bjuds barnens föräldrar in för att se luciatåget och lyssna till sitt barn och dess klasskompisar sjunga klassiker som Santa Lucia, Lusse Lelle, eller Staffan var en stalledräng. Och visst går det att tänka sig att man som barn lyser upp luciatåget extra mycket när man får syn på sina syskon och nära anhöriga i publiken.

Men hur gör man som förälder om ens barn, redo för luciatåget, känner sig blyg och litet rädd för firandet inför publik? Expressen har tagit hjälp av Catarina Furmark, legitimerad psykolog på BUP Luleå och doktorand Karolinska institutet, för att reda ut hur man som förälder ska bete sig.

Föräldrar känner sig utsatta under luciatåget

– Om man ser att barnet tvekar och blir oroligt kan man säga "kom och sitt här hos mig en stund" eller "vill du att jag står här bredvid dig?". Ibland kanske man som förälder funde­rar på varför ens barn inte vågar, och ibland kanske man till och med skäms över att barnet "krånglar", säger Catarina Furmark till tidningen.

Catarina Furmark menar att många föräldrar kan känna sig utsatta när många föräldrar är samlade och ska "titta" på barnen. Detta för att många vuxna är rädda för att tappa greppet om situationen.

– Beroende på ålder kan barnet säga eller på annat sätt uttrycka och visa att det inte vill vara med i luciafirandet. Då är det viktigt att vara lyhörd som förälder och inte tvinga barnet.

Så här stärker du barnet inför luciatåget

– Om du däremot upptäcker att barnet kanske vill, men inte riktigt vågar. Då kan du försöka hitta på en lösning. Kanske känns det bättre om du går med en bit? Om bästa kompisen står bredvid? Ofta kan små förändringar hjälpa till. Och att överkomma en liten svårighet, eller motgång, och märka att "det här gick ju ändå bra" – det stärker ju barnet i att våga nästa gång.

/
Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häktade flyttas under Eurovisionveckan

Finlands president: Tala mindre om krig

Sverige och Finland har som nya Nato-medlemmar en viktig roll i att bidra till fred, anser Finlands president Alexander Stubb. Det bästa sättet att undvika krig är att tala mindre och förbereda mer, säger Stubb i riksdagen.

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Rekordvinst för Spotify – på 18-årsdagen

Strömningstjänsten Spotify – en av årets vinnare på Wall Street – redovisar en rekordhög vinst för årets första kvartal. Och försäljningsprognosen för andra kvartalet ser starkare ut än väntat. Men antalet abonnenter hänger inte med uppåt så snabbt som bolaget räknat med.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.