Angela Ahola, doktor i psykologi, gick på över 100 dejter.
Angela Ahola, doktor i psykologi, gick på över 100 dejter. - Foto: Pressbild/Sören Vilks och Pexels

Angela gick på över 100 dejter – här är 3 saker hon lärde sig

Psykologen Angela Ahola matchade med över 10 000 män och gick på över 100 dejter för att förstå dejting. Nu berättar hon för Nyheter24 om tre viktiga lärdomar – som kan hjälpa dig att hitta rätt i dejtingdjungeln.


För Angela Ahola, som är doktor i psykologi, krävdes det drygt 10 000 matchningar, över 100 dejter och en lång rad intervjuer med singlar för att till slut knäcka koden i dejtingdjungeln.

I en intervju med Nyheter24 berättar Ahola om tre av de lärdomar hon kunnat dra av det hela och som till slut blev till boken "100 dejter: psykologen som kysste 100 grodor för att skapa den perfekta dejting-guiden".

Stora frågan: Vad söker du efter?

Enligt Angela Ahola är det "väldigt viktigt", och till och med "avgörande", att veta vad man söker. 

– I de här dejtingapparna finns det de som söker tillfälliga förbindelser och det finns personer som bara söker bekräftelse. Sedan finns det de som söker en kärleksrelation.

– Då gäller det att veta: vem av dessa typer är jag och vilken typ verkar person X vara? Så för att kunna leta effektivt måste man veta vad det är man hoppas att hitta. 

Gör ett bra intryck – även online

En annan viktig ingrediens för att lyckas i dejtingsfären är att ge ett bra intryck – och detta gäller även online, enligt Angela Ahola.

– Det handlar om att ha en riktigt bra profil. Någonting som sticker ut, men som fortfarande är du. Vi behöver ju göra ett tillräckligt bra intryck, med biotexten och våra bilder, för en högerswipe.

Här kan du läsa om tre komponenter som Angela Ahola tycker att alla borde ha i sin biotext.

Våga träffas på en dejt IRL

Den tredje lärdomen som Angela Ahola lyfter fram är att man faktiskt måste komma ut och träffa folk. 

– Där fallerar många. Man är lite för feg och skeptisk och man är lite rädd för att föreslå en dejt. Man ger för få människor en chans, säger hon och fortsätter:

– Jag har varit på dejter som varit fantastiska med personer som varit karimatiska, trevliga, underbara och sympatiska, men som på sin profil eller i chattstadiet inte alls verkat lika kul. Så man ska försöka vara lite mer liberal.

Det finns dock undantag, betonar Ahola.

– Men om någon verkar vara en elak person ska man självklart inte ge den personen en chans, utan det här är om personen verkar snäll och trevlig, men att bilderna kanske inte känns helt hundra eller att de skriver lite knackigt. Vissa har dyslexi, vissa har svårt att få fram sin personlighet i text. Därför kan man vara lite mer generös med att säga ja till en dejt eller att fråga ut någon. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via Swish – och 70 procent av dem får nästan alltid sin vilja igenom, visar en ny undersökning. Man gör nog både sig själv och sitt barn en björntjänst om man swishar lite till höger och vänster, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.