Läkemedlet Paxlovid från Pfizer är en coronamedicin som nu blir tillgänglig på apoteket.
Läkemedlet Paxlovid från Pfizer är en coronamedicin som nu blir tillgänglig på apoteket. - Foto: TT/Gorm Kallestad/NTB

Då finns coronamedicin på apotekets hyllor: "Behandlingen underlättas"

Covidläkemedlet Paxlovid finns tillgängligt på apoteket från och med nästa vecka. Medicinen som består av två tabletter ska hämma förökning av viruset, och minska högriskgrupper att bli allvarligt sjuka i covid-19.


Covidläkemedlet Paxlovid

Paxlovid (nirmatrelvir, ritonavir) är det enda covidläkemedlet som fått subvention.

Läkemedlet består av två tabletter med substanserna nirmatrelvir och ritonavir som i studier visat sig minska risken att bli inlagd på sjukhus för patienter med förhöjd risk att få allvarliga symtom av covid-19.

— Behandlingen underlättas ju om läkemedlet finns tillgängligt på apoteken. Hittills har det distribuerats till infektionskliniker via en central upphandling av Socialstyrelsen, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet till Dagens Medicin.

Uppdaterade rekommendationer

Covidläkemedlet Paxlovid har varit tillgängligt på infektionskliniker sedan juli. Fram tills nu har medicinen varit avsedd endast för patienter i högriskgrupper.

Nu har Gisslén och hans team i den nationella vårdprogramsgruppen för covid-19 uppdaterat rekommendationerna för att underlätta användningen.

Behandlingen gäller inte för patienter under 50 år

Bland annat kan Paxlovid-behandling övervägas i ett tidigt sjukdomsförlopp gällande patienter i hög ålder, förekomst av en eller flera riskfaktorer och ingen covidvaccination eller infektion av sars-cov-2 det senaste halvåret.

Behandling gäller generellt inte för patienter under 50 år, oavsett om de är ovaccinerade eller har riskfaktorer. Patienter över 80 år med riskfaktorer kan däremot övervägas att få behandling även om de nyligen fått en boosterdos, enligt Dagens Medicin.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så blev Skövde ett mecka för spelskapare

Mathems ändring får kunderna att rasa: "Slutar handla"

Mathem har bytt ut sina påsar mot kartonglådor – något som inte går hem hos alla kunder. Men enligt företaget gör förändringen att fler prissänkningar blir möjliga. – Här är lådorna en viktig nyckel, säger Lotta Olofsson, kommunikationschef på Mathem, till Nyheter24.

Polisen rapporterar om djur, Stockholm

"Flera samtal kom in om lösa hästar på Östermalm.", skriver polisen på sin hemsida.

Mätta flyttfåglar kommer rekordtidigt

1 timme sedan
Många flyttfåglar har anlänt till Sverige omkring tre veckor tidigare än normalt. Men det är inte den svenska våren som lockar. Förklaringen finns förmodligen att hämta i det varmare klimatet.

Flicka fastnade i torktumlare

1 timme sedan
En flicka har fastnat i en torktumlare i Gideonsberg i Västerås. Det skulle dröja över en halvtimme innan hon kom loss.

Nio döda efter busskidnappning i Pakistan

1 timme sedan
Nio personer har hittats döda sedan de förts bort av beväpnade män från en buss i Baluchistan i sydvästra Pakistan. Tidigare samma dag hade gärningsmännen dödat två och skadat flera när de öppnade eld mot ett fordon.