Ingen dålig lön inom rättsväsendet!
Ingen dålig lön inom rättsväsendet! - Foto: Anders Wiklund/TT, Hossein Salmanzadeh/TT

Anders Perklev ny domare i Högsta domstolen – så mycket tjänar han

Under torsdagen välkomnade regeringen två nya ansikten till justitieråd i Högsta domstolen. En av dem är Anders Perklev. Men vem är han och hur mycket tjänar han? Det har Nyheter24 tagit reda på!


Anders Perklev, 62, och Margareta Brattström, 56, är två nya namn som den 15 december blev valda till justitieråd i Högsta domstolen av regeringen, rapporterade Sveriges Advokatsamfund.

Vem är Anders Perklev?

Anders Perklev är numera justitieråd i Högsta domstolen och bor i en villa på Lidingö utanför Stockholm med sin fru Ingela.

Anders Perklev. Bildkälla: Anders Wiklund/TT

Anders Perklevs karriär

Innan Anders Perklev antog rollen som justitieråd har han haft en lysande karriär inom juridiken. Sedan 2018 är han president i Svea hovrätt och dessutom ordförande i Riksdagens ansvarsnämnd.

Mellan år 2008-2018 var han riksåklagare och har arbetat i Regeringskansliet, där han bland annat hade rollen som chef för Justitiedepartementets straffrättsenhet.

Han har bland annat varit med på ett hörn i fallet med Bandidos, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om.

Hur mycket tjänar Anders Perklev?

För taxeringsåret 2021 landade Anders Perklevs inkomst av tjänst på hela 1 686 495 kronor. Det är en månadslön på cirka 140 500 kronor. Inte illa!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.