Fisk är ett stående inslag på julbordet – men alla är inte nyttiga att få i sig.
Fisk är ett stående inslag på julbordet – men alla är inte nyttiga att få i sig. - Foto: Anders Wiklund/TT och Johan Nilsson/TT

Här är fisken att se upp med i jul – kan innehålla farliga gifter

Fisk är ett självklart inslag bland läckerheterna på julbordet. Men det gäller att se upp med var den kommer från. Den annars nyttiga fisken kan innehålla farliga miljögifter.


Fakta: Farliga fiskar

Nedanstående fiskar innehåller höga halter av dioxin och PCB.

Den som vill bli gravid i framtiden, den som är gravid, den som ammar samt barn och ungdomar bör därför inte äta dem oftare än två–tre gånger per år. Andra bör hålla sig till att äta fiskarna max en gång i veckan.

Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern, Vättern och från älvarna.

Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken. Inlagd sill i butik är från norra Ishavet eller västkusten, och innehåller lägre halter av gifterna.

Vildfångad sik från Vänern och Vättern.

Vildfångad röding från Vättern.

Ål.

Källa: Livsmedelsverket

Barn, ungdomar, gravida, ammande eller de som planerar att bli gravida behöver vara extra vaksamma för att inte få i sig för höga halter av miljögifter som dioxiner och PCB.

— Om man tillhör någon av de här känsliga grupperna så bör man tänka på vilken fisk man äter och vilket ursprung den har, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Miljögifterna lagras länge i kroppen

Framför allt handlar det om fet fisk – strömming, lax och öring – från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.

— Man ska undvika den eller äta någon enstaka gång per år, två–tre gånger max. Så har man inte ätit den tidigare i år kan man äta den på julbordet.

Gifterna lagras länge i kroppen och kan påverka långt in i framtiden. För den som blir gravid och får barn förs gifterna över till foster och spädbarn via moderkakan och modersmjölken.

— Ju mer den gravida och ammande mamman har fått i sig tidigare, under hela sin uppväxt, ju mer kommer deras barn få i sig. Det är främst barnen som är känsliga eftersom de är under utveckling, säger Sabina Litens Karlsson och tillägger att hormoner, hjärnans utveckling, immunförsvaret och tandemaljen kan påverkas.

Vilken fisk behöver man inte passa sig för?

Egentligen är det förbjudet i EU att sälja fisk som innehåller dioxiner och PCB över gränsvärdet. Men Sverige har ett undantag från lagstiftningen, förutsatt att Livsmedelsverket bevakar halterna och informerar om riskerna.

TT: Vilken fisk kan man äta utan att oroa sig?

— Den absoluta majoriteten av sillen som säljs i butiken i dag är från västkusten eller Nordostatlanten och innehåller lägre halter av de här miljögifterna. Så den kan man absolut äta på julbordet. Odlad lax och vildfångad lax från Atlanten och Stilla havet innehåller också lägre halter än den från Östersjöområdet, säger Sabina Litens Karlsson.

— Lutfisk är ett annat bra alternativ. Den är väldigt mager och innehåller låga halter av gifterna.

Generellt rekommenderar Sabina Litens Karlsson ett varierat intag av fisk av olika sort och ursprung.

— Man minskar risken att få i sig för mycket av de oönskade ämnena, plus att man säkerställer att man får i sig mycket av de nyttiga ämnena. Man kan också gärna välja fisk som är hållbart fiskad.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!