Rebecca Ädel har lämnat sina politiska uppdrag i Sverigedemokraterna
Rebecca Ädel har lämnat sina politiska uppdrag i Sverigedemokraterna - Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Rebecca Ädel fick sluta som lärare efter nazistkopplingar – det här har hänt

Den tidigare SD-politikern Rebecca Ädel har fått lämna sitt jobb som lärare efter en granskning som avslöjade hennes nazistiska kopplingar. Läs mer om fallet och Rebecca Ädel här.


Den tidigare Sverigedemokraten Rebecca Ädel, 33, lämnade alla sina politiska uppdrag i slutet på oktober, när Expressen och tidningen Expo avslöjade att hon spridit nazistisk propaganda online och rört sig i högerextrema kretsar.

Vid tidpunkten jobbade hon som högstadielärare på en skola i Nynäshamn. Kommunen inledde en utredning om hennes lärarroll, och i början av november blev hon formellt avstängd från sitt arbete.

Egna orden om anklagelserna: "Hatkampanj mot SD"

I en intervju med SVT beskriver Rebecca Ädel situationen som en "hatkampanj mot Sverigedemokraterna"

– Jag skrev några artiklar för tio år sedan. Där har jag uttryckt mig jättedumt gentemot bland annat skolan. Det finns en bakgrund, men inte så som den ser ut i media, och definitivt inte nu. Det är jättemånga år sedan jag tog avstånd från den här typen av åsikter, säger Rebecca Ädel till SVT.

I klippet nekar hon till anklagelserna om att hon skriftligen ska ha hyllat Adolf Hitler, refererat till Pride-paraden som "vidrig" och velat skjuta en viss författare.

– Det är definitivt inget jag vet att jag ska ha gjort, säger hon till SVT.

Rebecca Ädel får 800 000 för att sluta som lärare

Den 16 december beslutade Nynäshamns kommun att Rebecca Ädel ska sluta som lärare på skolan hon jobbat på. För det får hon 800 000 kronor, motsvarade 20 månadslöner – ett belopp som Ädel ska vara "nöjd" med.

Har Rebecca Ädel någon familj eller partner?

Rebecca Ädel är bosatt i Nynäshamn tillsammans med en jämnårig man. Han driver ett bolag inom bygg- och anläggningsbranschen, i vilket Rebecca Ädel är styrelsesuppleant.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!