Hela listan: Så undviker du vinterkräksjukan
Hela listan: Så undviker du vinterkräksjukan - Foto: Christine Olsson/Fredrik Sandberg/TT

​Enkla knepen som kan rädda dig från vinterkräksjukan: "Kontroversiellt..."

"Tvätta händerna" är det klassiska rådet för att slippa bli kräksjuk. Men det kanske inte räcker – det finns nämligen tecken på att smittan kan vara luftburen.


Vintern är här, och med det vinterkräksjukan. Säsongen sträcker sig vanligtvis från november till april och är som allra vanligast mellan januari och mars.

Råden för att undvika att bli smittad, som bland annat går att läsa på sjukvårdsrådgivningen 1177, är att tvätta händerna noga med tvål och vatten, att undvika att laga mat till andra när man själv är sjuk och att inte vara i kontakt med personer som är sjuka.

Forskaren: Viruset kan vara luftburet

Men detta räcker antagligen inte för att helt vara på den säkra sidan, menar Jakob Löndahl, som forskar om luftburen smitta, vid Lunds universitet. Det finns nämligen indikationer på att viruset också smittas genom luften.

– Det här är mer kontroversiellt, men det är erfarenheter som man har på olika håll. Man har sett att trots gedigen handtvätt så sprider sig det här viruset ganska lätt i miljön. Det kan till exempel spridas mellan patientrum på sjukhus trots att man har hållit god hygien och separerat personal, då tänkte vi att luften kanske kan vara en spridningsväg.

Jakob Löndahl och hans kollegor har forskat på huruvida kräksjukeviruset skulle kunna vara luftburet. Och viruset har de egenskaper som krävs, säger han.

– Det kan komma ut i luften, till exempel när man kräks, det överlever bra i den miljön och om man andas in det så kan det fastna i munnen och därifrån enkelt ta sig vidare till mage och tarm.

Knepet som kan skydda dig från vinterkräksjukan – tvätta händerna räcker inte: "Kontroversiellt..."

"Ha bra ventilation"

Därför behöver man också ta till ytterligare åtgärder för att helt undvika risken att smitta andra om man själv är sjuk, eller att smittas av sjuka personer i ens närhet, om det är så att det smittar via luft, säger Jakob Löndahl.

– Man behöver vädra eller ha ett bra ventilationssystem, och man behöver stänga toalettlocket när man spolar. Det är också bra om man håller avstånd när man själv eller någon i ens närhet är sjuk.

Om det stämmer att viruset är luftburet verkar det framför allt spridas via kräkningar eller toalettbesök och inte bara genom utandningsluft hos en sjuk person.

– Det här viruset förökar sig i tarmsystemet, så det verkar inte så sannolikt att det bara sprids genom utandningsluften. I första hand är det i samband med kräkningar eller vid toalettbesök som det kommer ut i luften.

Lista: Så undviker du att få eller sprida vinterkräksjukan

  • Tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten efter toalettbesök, före måltider och efter att ha tagit i föremål eller på ytor som kan ha virus på sig. Det räcker inte med att använda handsprit för att hindra smittan av vinterkräksjuka.
  • Använd flytande tvål och torka händerna med en egen handduk eller pappershanddukar.
  • Undvik att laga mat så länge du har kräkningar eller diarréer.
  • Undvik att besöka personer som har vinterkräksjuka.
  • Stäng toalettlocket innan du spolar om du är sjuk.
  • Vädra hemma om du eller någon i ditt hushåll är sjuk.
  • Håll avstånd.

Källa: 1177 och Jakob Löndahl

/
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

1 timme sedan
Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

1 timme sedan
Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.