Ytterligare anmälningar mot Furuviksparken: "Djurplågeri"
Polisen har fått in två nya anmälningar mot Furuviksparken från privatpersoner. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Gerald Herbert AP/TT

Ytterligare anmälningar mot Furuviksparken: "Djurplågeri"

Polisen har fått in två nya anmälningar mot Furuviksparken från privatpersoner. "Utredningen av händelserna är komplicerade och involverar flera olika aktörer", skriver polisen på sin hemsida.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om schimpanserna som rymde från Furuviksparken. Sammanlagt blev fyra schimpanser ihjälskjutna då djuren klassas som högriskdjur – det vill säga att de kan vara mycket farliga för människor. Händelsen har blivit mycket uppmärksammad och kritiserats av många. Nu har ytterligare anmälningar kommit in mot Furuviksparken efter händelserna den 14 december.

Furuviksparken anklagas för djurplågeri 

Det handlar om två anmälningar som har kommit in från privatpersoner gällande framkallande av fara för annan och djurplågeri, skriver polisen på sin hemsida.

Brottsutredningarna kan komma att ändras

Sedan tidigare har polisen skrivit en anmälan om brott mot djurskyddslagen och arbetsmiljöbrott.

"Utredningen av händelserna är komplicerade och involverar flera olika aktörer. Utredningen är ännu bara i början och kommer att ta tid. Ett flertal förhör har redan hållits, och flera kommer att genomföras", skriver polisen på sin hemsida.

Fick dispens för att skjuta schimpanserna - först efteråt 

P4 Gävleborg har tidigare rapporterat att Furuviksparken fick dispens för att skjuta schimpanser med jaktvapen på distans. Dock först efter att de fyra schimpanserna redan hade skjutits.

Det framgår i dokument från Jordbruksverket som P4 Gävleborg tagit del av.

– Det här var för att vi inte visste om man skulle behöva skjuta igen, säger Furuviksparkens vd Sandra Wilke till P4 Gävleborg. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Polisen i Falkenberg rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.