Visste du att du kan ha begått ett brott utan att veta om det?
Visste du att du kan ha begått ett brott utan att veta om det? - Foto: David Massi, Magnus Andersson/TT

Advokaten svarar: Här är några brott du kan ha begått – utan att veta om det

Visste du att det räknas till misshandel om du smittar någon med en sjukdom? Nyheter24 har pratat med advokaten David Massi om vanliga brott som många begår utan att veta om det.


David Massi har arbetat som försvarsadvokat i 18 år och äger advokatbyrån Massi. I slutet av 1990 började han jobba som biträdande jurist, och drygt 30 år senare bestämde han sig för att starta en Youtube-kanal.

David Massi är advokat – startade Tiktok-konto

Hans Youtube har alltså funnits sedan 2017 och för cirka ett år sedan spred han sina vingar till TikTok. Där delar han med sig av sina kunskaper inom juridiken och hans kanal har blivit en succé.

I några av klippen berättar han om brott som många svenskar dagligen begår – utan att ha en aning om att de bryter mot lagen.

Det här är det vanligaste brottet att begå i Sverige

Nyheter24 tog kontakt med David Massi för att reda ut vilka dessa brott är och vad som är det absolut vanligaste.

– Det absolut självklara brottet som jag tror att många begår utan att de tänker på det är penningtvätt. Särskilt penningtvättsförseelse, där det inte krävs uppsåt på samma sätt som penningtvätt. Det räcker med att man har en skälig anledning att anta att pengarna kan härröra från brott eller brottslig verksamhet, så har man begått brottet, säger David i intervjun med Nyheter24 och fortsätter:

– Det kan vara väldigt oskyldiga saker, att man till exempel tar emot pengar från en kompis som säger sig inte ha ett fungerande bankomatkort, och så tar man ut pengar åt den kompisen och helt plötsligt är det ett penningtvättsbrott.

Vad är straffet för penningtvätt?

David Massi uppger att det sker tusentals sådana brott i Sverige varje år. Straffet blir oftast böter, men vid större summor kan det vara fråga om penningbrott av normalgraden och då kan det vara fråga om villkorlig dom och böter, eller villkorlig dom och samhällstjänst.

För att dömas till grovt penningtvättsbrott måste man komma upp i större belopp, omkring 250 000 kronor, enligt Massi – och då kan du hamna i fängelse.

Att smitta någon med sjukdom kan räknas som misshandel

I ett klipp på TikTok berättar David Massi om var gränsen för misshandel går – en video som fick starka reaktioner. Det är nämligen inte många som vet att det räknas till misshandel om du smittar någon med en sjukdom.

Nyheter24 frågade var gränsen går, och om det räknas till misshandel om du exempelvis går till jobbet med förkylning och därmed smittar dina kollegor.

– Jag skulle säga att för fem år sedan hade detta varit en icke-fråga, det hade varit social accepterat att gå till jobbet med en förkylning utan att det händer något. Man förväntas nästan gå till jobbet trots att man är lite förkyld. I dag är det en helt annan inställning och inte längre socialt acceptabelt att göra det, inleder David Massi och fortsätter:

– Sker det någon form av anmälan mot den personen så är det inte helt orimligt att det kanske skulle bli fråga om någon form av förundersökning där den här personen så småningom kan bli åtalad. Men det här med att smitta någon med sjukdom brukar oftast vara de mer tydligt uppsåtliga fallen, exempelvis att man ger någon en spruta med något mindre bra i.

Svårt att bevisa misshandel vid sjukdom

David Massi förklarar för Nyheter24 att man för ganska många år sedan började åtala människor för försök till grov misshandel i fall där en person med HIV haft sexuellt umgänge med någon som inte har det utan att tala om det och ha oskyddat samlag. Han menar att det är den typen av mål som man brukar se i den delen av misshandelparagrafen.

Hur lätt är det att bevisa?

– Det är svårt. I de flesta fall är det väldigt svårt vill jag påstå. Inom juridiken kallar man det ett kausalt samband, om jag är sjuk och går till jobbet och nästa dag blir du sjuk, då måste du kunna bevisa att det var min sjukdom jag smittade över till dig, inte att du var hemma och blev sjuk för att dina barn var förkylda. Det kan vara väldigt svårt att bevisa det här kausala sambandet. Det problemet uppstår ju inte i de klassiska fallen.

Så dömer domstolen fall med sjukdom och misshandel

I domstolen hänger allting på beviskraven. David Massi förklarar att domstolen i dessa fall måste "lyfta blicken" och se till andra, alternativa händelseförlopp. 

–  Domstolen kan säga att den här personen gick till jobbet förkyld och smittade sina kollegor, men det är socialt accepterat att man går till jobbet även om man är lättare förkyld. Därför är det inte självklart att den här personen ska dömas trots att rekvisiten i sig är uppfyllda, trots att han gått till jobbet förkyld och smittat andra så är det inte självklart att han ska dömas.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!