Mannen stoppades i en transportkontroll.
Mannen stoppades i en transportkontroll. - Foto: Johan Nilsson/TT och Lise Åserud/NTB/TT

Stoppades med 498 liter starköl: ”Skulle räcka över vintern”

En man i 55-årsåldern stoppades med punktskattepliktiga varor, däribland 498 liter starköl, vid en transportkontroll. Nu tvingas han betala över 13 000 kronor.


Det var i slutet av november förra året som mannen, som är i 55-årsåldern, stoppades vid en transportkontroll i Helsingborg. I bilen fanns sex liter vin, 20 liter sprit och 498 liter starköl.

"Du berättade vid kontrolltillfället att alkoholen var avsedd för ditt eget bruk och att du inte ville åka och köpa alkoholen när det är vinter och snö ute", står det om mannens utsaga i Tullverkets beslut, som Nyheter24 tagit del av och som sedan fortsätter:

"Du räknade med att alkoholen skulle räcka över vintern fram till någon gång under våren. Du beskrev din alkoholkonsumtion med att du dricker en del och att det kan bli lite mindre än tio burkar öl om dagen."

Tullverket köper inte mannens förklaring

Men Tullverket anser inte att de punktskattepliktiga varorna är avsedda för personligt bruk på grund av den stora mängden, samt att det, enligt dem, "saknas tillräckliga uppgifter om vad alkoholen är avsedd för och det finns inga planerade festligheter".

Därför beslutar Tullverket att påföra mannen en punktskatt på 9 415 kronor, samt ett transporttillägg på 3 766 kronor. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!