Det milda vädret i Mellansverige innebär större risker för dem som ger sig ut på isarna. Arkivbild.
Det milda vädret i Mellansverige innebär större risker för dem som ger sig ut på isarna. Arkivbild. - Foto: TT

Varning för bedrägliga isar i mildvädrets spår

Mildvädret har gjort många isar i Mellansverige osäkra. Den som ändå planerar att ge sig ut bör se till ta både sällskap och redskap.


Fakta: Säkerhet på isen

Åk aldrig ensam på isen.

Använd ispik och isdubbar. Ta med en kastlina för att kunna rädda en kamrat.

Studera området där du ska åka.

Åk nära strandkanten.

Ta med ett torrt ombyte.

Mer information finns på issäkerhet.se

Källor: Issäkerhetsrådet och Fjällsäkerhetsrådet

För den som vill ge sig ut med skridskorna eller varandra över isen har de senaste veckornas töande inneburit dystra nyheter.

— Före jul såg det bra ut, men sedan dess har det blivit milt. Även om det inte har varit extremt så tär det ju på isarna vartefter, säger Jan Insulander vid Issäkerhetsrådet.

Om man ändå vill ge sig ut gäller det att ta reda på hur det ser ut i ens närområde eftersom de lokala variationerna är stora. En annan viktig aspekt är att ha med sig rätt utrustning.

Och så det viktigaste:

— Du ska alltid ha någon med dig, det är det bästa rådet. Man ska alltid se till att vara några kompisar för om du går igenom kan det bli en svår situation även om du är vältränad eftersom det blir en sådan chock, Jan Insulander.

Om man har att göra med värmepåverkad is som inte hunnit få minst tio centimeter kärnis gäller det att vara extra försiktig.

Vill man vara på den riktigt säkra sidan kan man i stället vänta in nästa köldknäpp.

— Sådana lär förhoppningsvis dyka upp på nytt, vi har ju trots allt halva vintern kvar, säger Jan Insulander.

TT
/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

1 timme sedan
Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.