Nu har det sista ballerinakexet rullat på produktionsbandet i fabriken.
Nu har det sista ballerinakexet rullat på produktionsbandet i fabriken. - Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT/Pressbild/Kungälv

Färdigbakat på Göteborgs Kex efter 134 år – nu stänger fabriken

Efter 134 år har nu Göteborgs Kex i Kungälv rullat ut de sista läckerbitarna från kexbageriet. Fabriken ska nu flyttas till andra sidan Östersjön.


Klockorna har nu slutat ljuda. På tisdagskvällen rullade det sista Ballerinakexpaketet ut på produktionslinan. Sedan 1888 har kexbageriet legat vid Norde Älv i Kungälv.

Men nu ska fabriken flytta utomlands– till Riga, där alla varumärken som norska ägarkoncernen Orkla står för ska produceras, rapporterar Dagens Nyheter.

Flytten innebär att över 300 arbetstillfällen försvinner, medan ett trettiotal medarbetare ska fortsätta arbetet med kompetensöverföring i fabriken i Riga, Lettland.

Göteborgs Kex-fabrik – framtida bostadsområde

I över hundra år har svenska folket njutit av kex och kakor från Göteborgs Kex. Säkerligen har du knaprat på favoriter som Brago, Singoalla eller Göteborgs Utvalda.

Det är tomten för fabriken som anses vara för liten för dagens moderna produktion, och det är därför flytten görs. Nu rustar man i stället om och tanken är att det ska byggas bostäder på området i Kungälv.

Kexfabrikens chef söker nytt jobb

Till Dagens Nyheter berättar fabrikschefen Ted Falkman, som även han behöver hitta ett nytt jobb, om hur personalen hanterat beskedet att fabriken stänger:

– Alla har ju vetat sen 2018, men under de fem åren har de ändå kommit hit varje dag och gett allt. När någon som haft en nyckelroll valt att sluta, har andra klivit in och tagit på sig nya uppgifter och ansvar. Jag är så stolt och imponerad, säger han till tidningen.

Kexfabriken i Kungälv. Foto: Pressbild/Göteborgs Kex
/
Kex
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!