Tre personer har dömts för grovt bidragsbrott efter att ha lurat till sig miljoner från Försäkringskassan. Arkivbild.
Tre personer har dömts för grovt bidragsbrott efter att ha lurat till sig miljoner från Försäkringskassan. Arkivbild. - Foto: TT

Familj lurade till sig bidrag på flera miljoner

Två föräldrar och deras son i Kronobergs län har dömts för att ha lurat till sig flera miljoner kronor från Försäkringskassan, rapporterar lokala medier. De arbetade som personliga assistenter hos en kvinna – som också döms.


Enligt Smålandsposten rör det sig om ett av de största assistansbedrägerierna som någonsin avslöjats i länet.

De två föräldrarna och kvinnan döms till fängelse mellan ett och två år för grovt bidragsbrott, medan sonen får villkorlig dom. Sammanlagt ska personerna ha fått utbetalningar på drygt fem miljoner kronor från Försäkringskassan mellan 2017 och 2021, då polisen slog till. De fyra ska betala tillbaka pengarna.

Kvinnan som fick hjälpen bedöms ha kraftigt överdrivit sitt vårdbehov och i tidrapporter har man redovisat assistansarbete som inte ägt rum.

Under rättegången vittnade flera personer om att kvinnan klarar sin vardag utan omfattande hjälp. Hon körde själv sin bil när hon greps och hon ska också via sms ha bett en av assistenterna att "motionera elrullstolen" som hon inte använde för att det skulle se bra ut inför en service, skriver tidningen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.