Dolph Schluter, professor vid University of British Columbia, får årets Crafoordpris för att ha visat i praktiken att Darwins teorier om naturligt urval stämmer. Arkivbild.
Dolph Schluter, professor vid University of British Columbia, får årets Crafoordpris för att ha visat i praktiken att Darwins teorier om naturligt urval stämmer. Arkivbild. - Foto: TT

Evolutionsbiolog tilldelas Crafoordpriset

Årets Crafoordpris går till kanadensiske Dolph Schluter, professor i evolutionsbiologi vid University of British Columbia, för hans studier om hur nya arter blir till.


Dolph Schluter har visat i praktiken att Darwins teorier om naturligt urval stämmer – med hjälp av nydanade studier av finkar och spigg.

Bland annat placerade han spiggar från havet i dammar med sötvatten. På detaljnivå kunde Schluter följa hur fiskarna förändrades genetiskt – och hur fiskar med egenskaper som var viktiga för deras överlevnad förökade sig i högre grad än andra.

"Med sina studier kunde Dolph Schluter visa att det som för Darwin var initierade tankar verkligen sker i naturen när förutsättningarna är de rätta. Han är utan tvekan en av våra främsta auktoriteter på vilken roll ekologin spelar för hur arter blir till och diversifieras", säger Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi och ledamot av Vetenskapsakademien, i ett pressmeddelande.

Som pristagare tilldelas Schluter sex miljoner svenska kronor.

Crafoordpriset delas ut i samarbete mellan Kungliga Vetenskapsakademien och Crafoordska stiftelsen i Lund. Prisets ämnesområden varierar.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

1 timme sedan
Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.