Flygresorna har blivit dyrare.
Flygresorna har blivit dyrare. - Foto: Izabelle Nordfjell/TT och Emilio Morenatti/AP/TT

Prischock: Så mycket dyrare har svenskarnas favoritresor blivit

Är du ressugen? Då finns det många resmål att välja och vraka bland – men att flyga till vissa av dem har blivit betydligt dyrare än tidigare, visar en sammanställning av Momondo för Di:s räkning.


När våren och sommaren närmar sig är det många svenskar som ser sig om efter semesterresor till varmare breddgrader. 

Men under de senaste två åren har flygbiljetterna blivit betydligt dyrare, visar en sammanställning av Momondo, för Di:s räkning.

Här kan du läsa om den dolda knappen som kan ge dig mer plats ombord på flygplanet.

Flygresan som blivit 77 procent dyrare

Flygbiljetter till svenskarnas favoritdestination Spanien, och då mer specifikt Malaga och Barcelona, har blivit mellan 20 och 40 procent dyrare under de senaste två åren, rapporterar Di.

Men det är bland de mer långväga flygresorna som prisökningarna märks allra mest. Om du ska flyga till Thailand, mellan december och februari, kostar det i genomsnitt 12 300 kronor. Under samma tidsperiod förra året låg istället snittpriset på 6 200 kronor, alltså drygt halva priset.

Har du planer på att åka till Japans huvudstad Tokyo under sommarmånaderna får du punga ut 11 200 kronor – hela 77 procent mer än vad du hade behövt betala för ett år sedan. 

Därför blir resorna dyrare

Men vad är det då som gör att flygresorna blivit dyrare? Jo, en kombination av högre bränslepriser och att rutterna blir längre till följd av att flygbolagen måste undvika ryskt luftrum. 

”Omvägen gör både att det går åt mer bränsle men påverkar också vilka flygplan man kan välja mellan, alla klarar inte den räckvidden”, säger Katja Stellmo, produktansvarig på Ticket, till Di.

Den som vill ha en prisvärd resa ska, enligt sammanställningen, styra kosan mot till exempel Bryssel, Gdansk, Korfu, Cancun och Bologna. 

Läs om knepet som kan göra din flygresa billigare här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!