Trycket är högt på Självmordslinjen som missade en halv miljon samtal förra året.
Trycket är högt på Självmordslinjen som missade en halv miljon samtal förra året. - Foto: TT

Självmordslinjen missade en halv miljon samtal

Självmordslinjen tog emot 70 000 samtal förra året. Söktrycket är stort och linjen missade samtidigt över en halv miljon samtal enligt kristelefonens statistik, rapporterar TV4 Nyheterna.


— Jag har aldrig kommit fram nånsin. När man väl har kommit till den punkten att man försöker få hjälp så kommer det som en käftsmäll att man kommer fram till en telefonsvarare, säger en kvinna som flera gånger försökt söka hjälp, till TV4 Nyheterna.

Det finns inga siffror på hur många som väntat på att få chatta med någon men antalet bedöms även där vara stort.

Självmordslinjen som är öppen dygnet runt drivs av den ideella organisationen Mind och omkostnaderna täcks främst av donationer och pengar från stiftelser. Offentliga medel står för cirka 23 procent.

— Vi gör verkligen så gott vi kan men vi är beroende av bidrag och vi har inte resurser som det ser ut just nu att ta emot alla som söker stöd, säger Karin Schulz, generalsekreterare för Mind.

Hon vill se ett större offentligt ansvar för finansieringen.

— Jag har inga sådana besked att ge i dag men det suicidpreventiva arbetet, att förebygga självmord, är väldigt viktigt för regeringen och vi ser fram emot att föra dialog med civilsamhällesorganisationer som gör ett väldigt viktigt arbete, säger socialförsäkringsminister Jakob Forssmed (KD), till tv-kanalen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.