Att inhalera torrschampo eller liknande sprayer kan innebära livsfara, varnar läkare.
Att inhalera torrschampo eller liknande sprayer kan innebära livsfara, varnar läkare. - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Bertil Ericson/TT

Livsfarligt när unga sniffar torrschampo – hjärtat kan stanna

En ny trend där unga andas in torrschampo för att bli påverkade sprider sig. Nu varnar läkare för att det kan leda till hjärtstillestånd och skador på nervsystemet.


Fakta: Gasen är boven

Det är framför allt drivgasen i torrschampoflaskan som är farlig. Att andas in drivgaser ger upphov till berusning genom att påverka nervcellerna i hjärnan. De påverkar också signalsystemet som finns i hjärtat.

Drivgaser finns också i bland annat hår- deo- och doftsprayer.

Ett akut hjärtstopp kan hända när som helst oberoende av hur mycket gas man andas in.

Förutom drivgas finns också ett pulver i torrschampot som kan fastna i de små luftvägarna och ge lungskador.

Källs: Läkemedelsverket

På flera håll i landet har det uppmärksammats att unga låser in sig på offentliga toaletter och andas in torrschampo för att bli berusade. Det är drivgasen i schampot som påverkar hjärnan och ger en berusningskänsla.

— Det här är en riktigt dålig idé. Att andas in torrschampo kan i värsta fall leda till att hjärtat stannar redan första gången man testar det, säger Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen.

Gasen i torrschampot påverkar de elektriska signalsystemet i hjärtat och det kan leda till hjärtstillestånd. Förutom gasen innehåller torrschampo ett pulver som riskerar fastna i luftvägarna och ge skador på lungorna.

Pulver på bibliotekstoalett efter ungdomarna

En av platserna där man sett detta är på stadsbiblioteket i Luleå. För en månad sedan upptäckte vi att det att det var väldigt rörigt på några av de offentliga toaletterna.

— Det var nedsmutsat med vitt pulver över hela golvet och tomma torrschampoflaskor. Vi hade också hört talas om detta från olika håll och förstod vad det handlade om, säger bibliotekschefen Mathias Silvder.

Nu har man tillfälligt stängt de fyra toaletter som man inte har bra uppsikt över och de senaste veckorna har det varit lugnt. Mathias Silvder berättar att det inte är ovanligt att det förekommer droganvändning på biblioteken men att just torrschampo är något nytt.

Han har varit i kontakt med socialförvaltningen som skickat ut information till föräldrar i kommunen, allt för att öka uppmärksamheten.

— Det är viktigt att försöka nypa detta innan det blir för stort. Sen kan man fråga sig varför unga vill bedöva sig på det här viset, säger han.

Torrschampo en trend av återkommande fenomen

Just nu är det torrschampo som trendar men samma fenomen återkommer med jämna mellanrum med olika produkter som sprayfärger eller hårspray.

Enligt Erik Lindeman ligger antalet samtal till Giftinformationscentralen om detta ännu på en låg nivå.

Gasen i torrschampot påverkar de elektriska signalsystemet i hjärtat och det kan leda till hjärtstillestånd. Foto: Arkivbild/TT

— Vi är rädda att det som börjar som en lokal fluga i en kamratgrupp av unga eller till och med barn kan sluta i en tragedi. Efter flera rapporter i media och efter att torrschampotrenden fått uppmärksamhet i sociala medier vill vi nu gå ut och varna.

Berusningen efter att ha andats in torrschampo försvinner snabbt, den håller i sig ett par minuter. Det gör att det kan vara svårt att veta om ett barn eller ungdom har testat det. Tecken på att det används kan till exempel vara att man hittar tomma torrschampoflaskor eller att det snattats i butiker på orten.

På de platser där man hör talas om att det pågår ett missbruk med torrschampo eller liknande bör olika aktörer som skola, fritidspersonal och eventuellt polis mobilisera för att stävja det, tycker han.

Hjärtat kan stanna

Förutom det akuta hotet med hjärtstillestånd, löser gasen upp fettet runt nervcellerna vilket kan leda till skador på nervsystemet som inte försvinner. Det kan bland annat ge demensliknande symtom.

— Den som befinner sig nära någon som svimmar eller tappar medvetandet ska genast ringa 112 och ge första hjälpen. Erfarenheten säger tyvärr att det ofta är svårt att få i gång ett hjärta som stannat under de här omständigheterna , säger Erik Lindeman.

TT
/
Senaste nytt

Kvinna väcktes av okänd man – gick in med borttappad nyckel

Kriminellas nya metod – mobilmålvakter: "Det känns orimligt"

Sedan anonyma kontantkort förbjudits i augusti 2022 flaggar nu polisen för att kriminella personer börjat använda sig av så kallade mobilmålvakter, rapporterar P4 Skaraborg.

Väderentusiaster ska hjälpa SMHI

Väderintresserade privatpersoner ska hjälpa SMHI att samla fakta om skyfall och regnoväder.

Fartyg med ukrainskt spannmål har nått Turkiet

Ett andra fartyg med spannmål som skeppats från Ukraina nådde på söndagen Turkiet, uppger flera sjötrafiksajter.

Tomt i plåboken? Så skaffar du extrapengar under krisen

1 timme sedan
Tomt på kontot, ändå en driva med räkningar. Så hur kan man göra för att få in mer pengar? Här är tips från privatekonomerna.

Mexikansk studie: Bara så kan gängvåldet stoppas

1 timme sedan
Gängmorden och våldet kommer att fortsätta öka om inte nyrekryteringen bryts. Längre straff och hårdare tag hjälper inte. Det är slutsatsen i ett av världens våldsammaste länder. Och samma gäller för Sverige, enligt expert.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.