I en kommun riktar man sig till ungdomar med AM-körkort och egen Epa-traktor, för att kunna minska arbetslösheten bland unga
I en kommun riktar man sig till ungdomar med AM-körkort och egen Epa-traktor, för att kunna minska arbetslösheten bland unga - Foto: Claudio Bresciani/TT & Erik Simander/TT

Vill minska arbetslösheten i kommunen – söker ungdomar med Epa-traktor

I en kommun tar man till ett nytt grepp för att försöka minska arbetslösheten bland unga. Man har då riktat sig till ungdomar med AM-körkort och egen Epa-traktor för att ge dem en chans till sommarjobb.


I en kommun tänker man nu om när det gäller att få ungdomar att hitta anställning till sommaren.

Det är i Fagersta kommun som man testar ett nytt koncept för att hitta sommarbemanning till hemtjänsten. Då har man valt att rikta sig till ungdomar med egen Epa-traktor och AM-körkort. 

– Det är hög arbetslöshet bland ungdomar i Fagersta. Det här är en väg in, säger Ingrid Holmgren, socialchef i Fagersta kommun till SVT Västmanland. 

Transportstyrelsen om de skärpta A-traktorkraven: "Kommer ta lång tid"

Vill förbereda dem inför framtiden

Genom att äga en egen Epa-traktor kan ungdomarna alltså få både anställning och möjlighet att framföra sitt fordon, något som ska förbereda dem på framtiden.

– De här kommer ju att växa till sig, bli 18 år och då kanske de vet att man kan söka till hemtjänsten som är ett jätteroligt arbete. 

Ungdomarna kommer även att få en introduktion och egna handledare samt anställas som vårdbiträden där reseersättning även kommer att betalas ut, utöver lönen. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!