Transportstyrelsen om de skärpta A-traktorkraven: "Kommer ta lång tid"
På några år har antalet A-traktorer fördubblats och det finns nu över 50 000 i landet, enligt Transportstyrelsen. Samtidigt har olyckorna med fordonstypen ökat. Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani / TT & Tim Aro/SvD/TT

Transportstyrelsen om de skärpta A-traktorkraven: "Kommer ta lång tid"

EU-kommissionen vill att sextonåringar ska ta ett B1-körkort för att få köra A-traktor. Men det kan ta lång tid innan förslaget blir verklighet.


Fakta: A-traktorer

En A-traktor är en ombyggd bil, som enligt lagen inte ska gå att köra fortare än 30 kilometer i timmen.

På några år har antalet A-traktorer fördubblats och det finns nu över 50 000 i landet, enligt Transportstyrelsen. Samtidigt har olyckorna med fordonstypen ökat.

Mellan 2017 och 2021 omkom sammanlagt sex personer i trafikolyckor där A-traktorer var inblandade. Under hösten i fjol dog fyra ungdomar inom loppet av bara tre veckor.

I slutet av 2021 gav regeringen Transportstyrelsen i uppdrag att se över säkerhetskraven kring de ombyggda bilarna.

I november förra året lade myndigheten fram sin utredning med förslag om krav på bilbälte, endast en passagerare per plats och vinterdäck, plus tekniska krav som ska gör det svårare att trimma fordonen.

För att få köra A-traktor räcker det i dag med att vara 15 år och ha ett mopedkörkort, ett så kallat AM-kort. Men snart kan det bli ändring på det. Nu vill EU-kommissionen nämligen skärpa reglerna, enligt ett förslag som väntas läggas fram i veckan.

Förslaget innebär att sextonåringar behöver ta ett körkort med krav motsvarande B-körkort för att få köra fordonet. Ett sådant körkort innebär dock inte att de får köra vanliga bilar, utan ger dem bara rätt att köra A-traktor.

Oklart hur reglerna ska tillämpas

Transportstyrelsen har än så länge inte någon närmare information om vad EU-kommissionen tänker föreslå och det är oklart hur reglerna kan komma att tillämpas i praktiken.

— Vi vet inte vilka förutsättningar och krav som skulle ställas för att få ett B1-kort. Om det skulle krävas körprov exempelvis, vilket det inte gör för dagens AM-kort, säger Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson.

Förslaget finns enligt den ansvariga EU-kommissionären Adina Valean med i det omarbetade EU-direktivet för körkortsregler som läggs fram den 1 mars. Därefter påbörjas förhandlingar mellan EU-ländernas transportministrar.

"Kommer ta lång tid"

Enligt Mikael Andersson dröjer det sannolikt länge innan förslaget blir verklighet och mycket kan ändras på vägen.

— Det här är en process som kommer ta lång tid. Senast man gjorde en direktivsförändring på det sättet tog det sju år mellan förslag och ikraftträdande. Det är inte alls säkert att det som nu läggs fram i ett första förslag är det som man till syvende och sist enas kring om några år framöver, säger han.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!