Generalsekreterare Jens Stoltenberg presenterar Natos årsrapport för 2022 på Natohögkvarteret i Bryssel.
Generalsekreterare Jens Stoltenberg presenterar Natos årsrapport för 2022 på Natohögkvarteret i Bryssel. - Foto: Wiktor Nummelin/TT

Ungern ratificerar Finland på måndag

Ungern kommer att ratificera Finlands medlemskap i Nato på måndag, bekräftar Natochefen Jens Stoltenberg. Men inte Sveriges.Utrikesminister Tobias Billström (M) ser inga skäl till att Sverige får vänta.


"Det finns inga skäl att inte gå vidare med båda länderna samtidigt och det har jag också framfört till den ungerska utrikesministern", säger Tobias Billström i en skriftlig kommentar till TT.

Billström hade ett kort möte med sin ungerske kollega Peter Szijjarto i samband med att EU:s utrikesministrar möttes i Bryssel på måndagen.

"Ungern har vid upprepade tillfällen det senaste året sagt att de avser att ratificera både Finland och Sverige", skriver Billström.

Utrikesminister Tobias Billström (M) hoppas fortsatt att Sverige ska vara medlem i Nato i samband med toppmötet i Vilnius. Arkivbild.

Redo för Finland

På en presskonferens i Bryssel i samband med presentationen av Natos årsrapport bekräftar generalsekreterare Jens Stoltenberg uppgifterna om Ungerns kommande klartecken av Finlands medlemskap i Nato.

— Jag talade i morse med Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto och han bekräftade att det kommer att hållas en omröstning den 27 mars i det ungerska parlamentet om ratificering av Finland och vi kommer sedan att arbeta vidare för att göra framsteg i ratificeringen för Sverige, säger Stoltenberg.

Efter presskonferensen bekräftar Stoltenberg för TT och SR Ekot att Ungern inte kommer att rösta om Sverige på måndag.

— De fortsätter (processen med Sverige), men (röstar) inte på måndag, säger Stoltenberg i förbifarten på väg till ett tv-framträdande.

Hur länge Sverige får vänta – och varför – är fortsatt oklart.

Risk på lång sikt

När Finland går före Sverige in i Nato uppstår en ny säkerhetspolitisk situation.

— Skulle Sverige fastna i ett långvarigt utanförskap, samtidigt som Finland blir fullvärdig medlem av försvarsalliansen, skulle det kunna skapa problem för vårt bilaterala försvarssamarbete med Finland, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Dessutom står Nato inför ett viktigt toppmöte i Vilnius i juli, då bland annat nya regionala planer och en ny ledningsstruktur ska beslutas.

— Från svensk sida vill vi bli fullvärdiga medlemmar så snabbt det bara går, och gärna då till Vilniusmötet, så att vi kan vara med på den resa och transformation som Nato kommer att inleda i anslutning till toppmötet, säger Jonson.

Kan bli problem

TT: Men om det dröjer längre än till Vilnius så ser du problem?

— Ja, om det skulle dröja ett år eller ytterligare så skulle det skapa mer problem för vårt bilaterala samarbete med Finland, säger försvarsministern.

Rent krasst handlar det om att Finland måste lägga kraft och energi på att bli fullvärdig medlem i Nato, då blir det mindre tid över för det svensk-finska samarbetet.

Men på kort sikt förändras inget om Sverige står ensam utanför, bedömer Pål Jonson. Och han hoppas på hjälp från Nato för att snabba på processen.

— Jag upplever ett ökande tryck på att Sverige och Finland ska bli fullvärdiga medlemmar så fort som möjligt. Det är 28 av 30 som har ratificerat oss i rekordfart och min bild är att man vill väldigt gärna se att vi snabbt blir medlemmar, säger han.

De länder som fortfarande inte har ratificerat Sverige och Finland är Turkiet och Ungern. Båda har dock sagt att de nu är redo att ratificera Finland.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.