Utbrottet är det första fallet med fågelinfluensa på en kommersiell anläggning den här säsongen. Arkivbild.
Utbrottet är det första fallet med fågelinfluensa på en kommersiell anläggning den här säsongen. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Fågelinfluensa konstaterad på gård i Sverige – 22 000 djur ska avlivas

Publicerades: 22 Mar, 03:16, Uppdaterades: 22 Mar, 07:01

Fågelinfluensa har konstaterats på en gård i Kävlinge kommun i Skåne, meddelar Jordbruksverket. Närmare 22 000 djur ska avlivas.


Utbrottet upptäcktes efter provtagning på en avelsanläggning med föräldradjur för slaktkyckling, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Jordbruksverket har beslutat att spärra av gården och att närmare 22 000 djur ska avlivas, uppger myndigheten i ett pressmeddelande. De aktuella byggnaderna ska sedan saneras.

Viruset i det aktuella fallet är H5N1, en variant som cirkulerat i Europa och Sverige sedan 2020.

"Trots enstaka rapporter om fall hos människor görs fortfarande bedömningen av Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) att risken för smitta till människa generellt är låg", skriver Jordbruksverket.

Första fågelinfluensan för säsongen

Smittan misstänks ha kommit in i anläggningen genom spridning från vilda fåglar. Utbrottet är det första fallet med fågelinfluensa på en kommersiell anläggning under den här säsongen, enligt myndigheten.

"Det har hittills varit en relativt lugn säsong för Sveriges del, men faran är inte över. Nu när flyttfåglarna kommer tillbaka är det extra viktigt att man är fortsatt noggrann med sina hygienrutiner för att undvika att få in smittan till sina djur", säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket i pressmeddelandet.

Ökat antal fall i Europa

I Europa har antalet fall hos vilda fåglar ökat under de senaste månaderna. Skrattmåsar har varit särskilt drabbade, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

"SVA bedömer därför att det under de kommande veckorna föreligger en risk för ökad smittspridning i samband med vårflytten", säger Malin Grant, epidemiolog på SVA.

Viruset finns bland annat i spillningen från vilda fåglar och kan till exempel spridas vidare via bildäck och skor.

TT
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Viaplay rasar – men svensk strömning växer

Krisen avvärjd: Jordgubbar till midsommar

Den senaste tidens värme har gjort att jordgubbarna ser ut att mogna i tid. Det ska gå att få svenska jordgubbar på bordet till midsommar i hela landet, enligt Bärfrämjandet.

Efter åtalet – Trump möter vänligt sinnad publik

USA:s tidigare president Donald Trump gör sina första officiella framträdanden sedan han åtalats i ett omfattande federalt mål – och han väljer att göra dem hos några av sina trognaste republikanska anhängare i delstaten Georgia och i North Carolina.

Barnens öde lyfter hela landet

1 timme sedan
Vi hittade barnen: mirakel, mirakel, mirakel! Orden speglar stämningen i Colombia och tillhör general Pedro Sánchez som ledde sökinsatsen efter de fyra försvunna barnen i Amazonas regnskog.

Skottlossning vid Farsta centrum – två personer skottskadade

1 timme sedan
Två personer har skjutits i närheten av Farsta centrum i södra Stockholm, enligt polisen.

Kvinna häktad för mord i Limhamn

1 timme sedan
En kvinna som misstänks för mord på sin make i Limhamn i Malmö i onsdags har nu häktats, rapporterar Sydsvenskan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.