Högsta domstolen meddelar att uteslutningen av kvinnan ur Sveriges Advokatsamfund ska stå fast. Arkivbild.
Högsta domstolen meddelar att uteslutningen av kvinnan ur Sveriges Advokatsamfund ska stå fast. Arkivbild. - Foto: Magnus Andersson/TT

Advokat utesluts efter romans med klient

En advokat som försvarade en man samtidigt som hon hade en nära personlig relation med honom ska uteslutas ur Advokatsamfundet, enligt Högsta domstolen (HD).


Det var i augusti 2020 som kvinnan åtog sig att vara offentlig försvarare för mannen, som då var misstänkt för försök till mord. Det gjorde hon trots att de sedan våren det året hade en nära personlig relation, som hon själv beskrivit som en romans.

Först när en åklagare påtalade det olämpliga i detta avsade hon sig uppdraget.

Enligt Advokatsamfundets disciplinnämnd innebar kvinnans agerande att hon allvarligt brustit i de krav på oberoende och integritet som ställs på en advokat och hon uteslöts ur samfundet.

Kvinnan överklagade till HD som på onsdagen meddelade att beslutet skulle stå fast. Även domstolen anser att kvinnan bröt mot kravet på oberoende och integritet.

"Uppdraget gällde ett fall av mycket allvarlig brottslighet och advokaten avträdde uppdraget först efter drygt en månad sedan en åklagare påtalat det olämpliga i att hon innehade det. Högsta domstolen bedömer att detta agerande och vissa andra omständigheter medför att advokaten ska uteslutas ur Advokatsamfundet", skriver HD i ett pressmeddelande.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män döms av Haparanda tingsrätt till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan rätt tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.