Rättegången om mordet på Tove i Vetlanda börjar i dag.
Rättegången om mordet på Tove i Vetlanda börjar i dag. - Foto: Privat

Nu inleds rättegången om mordet på Tove i Vetlanda • Här är allt vi vet

De två unga kvinnorna erkänner att de flyttat kroppen – men har helt olika versioner av vad som hände när Tove, 21, dog. I dag inleds rättegången mot 18-åringen och 20-åringen, som båda står åtalade för mord och grovt gravfridsbrott.


21-åriga Toves försvinnande i Vetlanda i oktober blev en riksnyhet. Hundratals engagerade sig i sökandet efter henne, och många sörjde efter beskedet att hon hittats död.

Allt om mordet på Tove i Vetlanda • Bråket • Misshandeln • Dödsorsaken

Toves bekanta greps tidigt i Vetlanda

Bara några dagar efter försvinnandet riktades misstankarna mot två bekanta till Tove, 18 respektive 20 år gamla.

De båda kvinnorna, som har suttit häktade sedan i oktober, ställs nu inför rätta. De är åtalade för att "gemensamt och i samförstånd" ha mördat Tove efter en utekväll i Vetlanda, då en gammal konflikt blossat upp på nytt.

Toves misstänkta mördare ändrade sin berättelse – viktiga detaljen avslöjade att de inte talade sanning

Misstänkta kvinnornas versioner går isär

Enligt åtalet transporterade de sedan kroppen till ett skogsområde utanför Vetlanda, där de försökte tända eld på den.

Både 18-åringen och 20-åringen har erkänt att de flyttat kroppen. Men deras berättelser om vad som hände innan dess, i 20-åringens lägenhet dit de gått tillsammans med Tove efter att baren stängt, skiljer sig åt.

20-åringen har medgett att det uppstod ett slagsmål i lägenheten och att hon i samband med det misshandlat Tove.

"...och då tar jag mina händer om Toves hals och trycker till", har hon sagt i förhör.

Hon nekar dock till mord, och säger att Toves död var en olyckshändelse. 20-åringen uppger också att 18-åringen var delaktig och höll fast Toves händer under slagsmålet, något 18-åringen själv nekar till.

18-åringen uppger å sin sida att hon sov när Tove dog, och att hon sedan känt sig tvingad att hjälpa till med förflyttningen av kroppen.

20-åringen misstänks för mordet på Tove i Vetlanda – så levde hon innan gripandet

Rättegången om mordet på Tove i Vetlanda börjar

Data från de inblandades mobiltelefoner utgör en viktig del av bevisningen, men åklagare Adam Rullman har också berättat att åtalet till stor del vilar på 20-åringens berättelse.

— 20-åringens version av händelseförloppet stämmer mycket väl överens med bevisningen som finns i övrigt, sade han till TT i samband med åtalet.

Totalt är tre förhandlingsdagar planerade för rättegången.

Läs alla artiklar om mordet på Tove i Vetlanda här.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterar att inflationen gått i rätt riktning och att den är "betydligt lägre" än Riksbankens prognos. "Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka", säger han i ett tal enligt ett pressmeddelande.