Arlas presschef: "Deval man gör i butikshyllan faktiskt har väldigt stor betydelse"
Arlas presschef: "Deval man gör i butikshyllan faktiskt har väldigt stor betydelse" - Foto: Fredrik Persson/Tomas Oneborg/SvD/TT

Arla vädjar till kunderna: Välj svenskt – trots att det är dyrare

Svenska mejerivaror väljs bort på grund av de höjda priserna. Nu vädjar Arla till kunderna.
– Det finns en risk att jakten på den billigaste matkassen i förlängningen leder till att svenska gårdar tvingas lägga ner, säger presschef Max Wallenberg till Expressen.


De höga priserna på mejeriprodukter har lett till att konsumenterna köper mindre mängder, och väljer billigare varor än tidigare.

Prisökningarna beror på högre kostnader i alla led, från dyrare priser på el och drivmedel på gårdarna till dyrare förpacknings- och transportkostnader. För att få kompensation för dessa kostnader förhandlar livsmedelsleverantörerna regelbundet med dagligvarukedjorna om priserna.

"Det finns många hushåll som har ekonomiska marginaler kvar"

Nu vädjar mejerijätten Arla till konsumenterna att fortsätta välja svenska varor i den mån man har råd.

– Det finns många hushåll som har ekonomiska marginaler kvar och till dem kan vi bara vädja att fortsätta välja svenska mejeriprodukter, säger Arlas presschef Max Wallenberg till Expressen.

Willys svar på priskriget: "Vi har sänkt 500 varor"

Arla: Svenska gårdar kan behöva lägga ner

Enligt Wallenberg finns det en risk att jakten på den billigaste matkassen leder till att svenska gårdar måste lägga ner. 

– Det kanske man inte alltid tänker på som konsument, att deval man gör i butikshyllan faktiskt har väldigt stor betydelse.

Var priset på mjölk kommer landa när inflationen lagt sig vågar han inte uttala sig om. Men han är inte säker på att det kommer bli mycket billigare än det är nu.

– Utifrån det omvärldsläge vi är i och utifrån ökade krav på hållbarhet tror jag att vi behöver vänja oss vid att maten kostar lite mer. Att vi skulle komma tillbaka till de nivåer som var före inflationen är tveksamt, säger Wallenberg till Expressen.

Spara 2 000 kronor i månaden på mat – med enkla knepet: "Gör underverk"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!