Växjö kommun har gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
Växjö kommun har gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild. - Foto: Stina Stjernkvist/TT

Höftopererad kvinna flyttades på fel sätt – dog

Publicerades: 30 Mar, 22:30, Uppdaterades: 31 Mar, 07:26

En kvinna på ett korttidsboende i Växjö avled kort efter att hon genomgått en höftledsoperation. Kommunen har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Sarah, skriver Smålandsposten.


Händelsen inträffade i december. När den nyopererade kvinnan vid ett tillfälle skulle flyttas påverkades höften och en röntgen visade att en skruv hade rubbats. Några dagar senare drabbades kvinnan av kramper och avled.

Det är inte fastställt om det finns ett samband mellan kvinnans död och den felaktiga förflyttningen. Men kommunen har utdelat en varning för "bristande följsamhet av rutiner" och boendet ska se över rutiner och värdegrund.

— Det gäller att man följer de riktlinjer som finns. Det ingår i att vara professionell. Där tycker vi att det funnits brister, säger omsorgsförvaltningens chef Ewa Ekman till Smålandsposten.

TT
/
Relaterat
Senaste nytt

Frederiksen i fokus – tar hon över i Nato?

Hotell i Somalia attackerades

Islamister från den terrorstämplade gruppen al-Shabab attackerade ett hotell i den somaliska huvudstaden Mogadishu på fredagskvällen, uppger det östafrikanska krigshärjade landets regering.

Så gör kommunerna när familjer inte kan betala

Många barnfamiljer har det tufft ekonomiskt just nu. Men bara ett fåtal kommuner har blivit mer generösa när familjer har svårt att betala exempelvis förskoleavgiften, visar en enkät från TT. Det är det minsta vi kan bidra med, säger Kristian Johansson, ekonomichef i Marks kommun.

SAS-missen: Listades som under tvångslikvidation

1 timme sedan
Flygbolaget SAS visades under några timmar på fredagen som "under tvångslikvidation" i det danska bolagsregistret. Orsaken: Ett försenat bokslut.

Morgonrock ska ge demenssjuka nattro

1 timme sedan
Personalen vid ett äldreboende på Värmdö utanför Stockholm provar nu en ny variant för att skapa lugn och nattro hos demenssjuka. De anställda tar nämligen på sig morgonrock som en del av kvällsrutinerna.

Turkmenistans diktator ska stoppa all rökning

1 timme sedan
Ledaren i ett av världens mest slutna länder inför ytterligare påbud. Inom två år ska hela Turkmenistan ha slutat röka, slår diktatorn Serdar Berdymuchamedov fast.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.