Personer med yrkeserfarenhet kan söka omställningsstudiestöd - när CSN:s sajt fungerar igen. Arkivbild.
Personer med yrkeserfarenhet kan söka omställningsstudiestöd - när CSN:s sajt fungerar igen. Arkivbild. - Foto: Annika Byrde/NTB/TT

CSN i krismöte efter it-haveriet

Från midnatt lördag 1 april var det tänkt att ansökan till omställningsstudiestöd för studier kommande hösttermin skulle öppna. Men när Centrala studiestödsnämnden (CSN) öppnade ansökan kraschade sajten.


Intresset för det nya omställningsstudiestödet har blivit oväntat stort, och stödet ges bara så långt anslaget räcker. CSN beviljar ansökningarna i den ordning de kommer in.

Men den information som ges på CSN:s hemsida på lördagen lyder: "Tyvärr har vi blivit tvungna att stänga tjänsten på grund av tekniska problem. Tjänsten öppnar igen klockan 14.00 den 1 april. Välkommen tillbaka då!"

CSN i krismöte

Nu har CSN krismöte efter att myndigheten fått pausa ansökan om omställningsstudiestöd.

Det senaste beskedet från myndigheten är att ansökan eventuellt kan öppna igen klockan 14:00 på lördagen.

– Kraschen beror på att söktrycket var väldigt stort. Vi hade testat tjänsten för 30 000 ansökningar per timme, alltså lika många ansökningar som har kommit in för omställningsstudiestöd det senaste halvåret säger Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN till Nyheter24 och fortsätter: 

– Signeringstjänsten för ansökan överbelastades, och därför tog vi beslut om att stänga tjänsten.

 – Ansökan kommer tidigast att öppna klockan 14, men det kan bli senare beroende på hur felsökning och avhjälpning pågår, säger han.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japan återupptar Unrwa-stöd

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

1 timme sedan
Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.