Valborg i Lund? Här är ett gäng aktiviteter och traditioner som äger rum i Lund på valborgsmässoafton.
Valborg i Lund? Här är ett gäng aktiviteter och traditioner som äger rum i Lund på valborgsmässoafton. - Foto: Johan Nilsson/TT

Valborg i Lund: Nattliv, aktiviteter och parkhäng

Valborg har en lång tradition av firande i Lund. Är du nyfiken på vad som händer i studentstaden under valborgsmässoafton? Nedan hittar du flera aktiviteter och festligheter som äger rum i Lund på valborg.


Valborg i Lund – hur firar man?

Valborg, även känd som valborgsmässoafton, är en stor festdag i Lund, och firandet är särskilt präglat av stadens rika studentkultur och universitetsliv. Lund är känt för sina valborgsfiranden, som inkluderar en mängd traditioner och aktiviteter. 

Nedan är några av de mest populära traditionerna och aktiviteterna under valborg i Lund – som ibland kallas "siste april".

Mösspåtagning under valborg i Lund

En av de viktigaste traditionerna under valborg i Lund är mösspåtagningen. Studenter samlas vid Lunds universitets huvudbyggnad vid lunchtid den 30 april för att gemensamt ta på sig sina studentmössor. Denna ceremoni symboliserar övergången från vinter till vår och inleder valborgsfirandet. 

Efter mösspåtagningen sjunger studenterna traditionella vårsånger.

5 roliga lekar till valborg – passar både inomhus och utomhus

Körsång och studentorkestrar i Lund på valborg

Under valborgsmässoafton uppträder flera studentorkestrar och körer på olika platser i Lund. Det är vanligt att studenter och andra Lundsbor går runt i staden för att lyssna på dessa uppträdanden och sjunga med i vårsångerna.

Picknick på valborg i parkerna i Lund

Många studenter och Lundsbor samlas i stadens parker för att ha picknick och umgås med vänner och familj. Det är alltså vanligt att se grupper av människor i parkerna och på andra grönområden, där de njuter av mat, dryck och trevligt sällskap.

Majbrasa och vårsång under valborg i Lund

På kvällen samlas Lundsbor och besökare på flera platser i staden för att tända majbrasor och sjunga traditionella vårsånger. 

Fest och nattliv i Lund på valborgsmässoafton

 Efter att solen har gått ner fortsätter valborgsfirandet i Lund med fester, middagar och nattliv. Studentnationerna och andra föreningar anordnar evenemang och fester som varar långt in på natten.

Sammanfattningsvis är alltså valborg i Lund en festdag med många traditioner och aktiviteter som involverar både studenter och icke-studenter.

Varför firar man Valborg?

Valborgsfirandet i Sverige sträcker sig långt bak i tiden. Nedan kan du läsa mer om det.

Valborg: Varför firar man valborgsmässoafton och är det en röd dag?

Läs alla våra artiklar om valborg eller valborgsmässoafton här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!