I en undersökning har företaget Matspar tagit reda på vilka som sänkt matpriserna minst respektive mest
I en undersökning har företaget Matspar tagit reda på vilka som sänkt matpriserna minst respektive mest - Foto: Janerik Henriksson/TT & Fredrik Sandberg /TT

Matjättarna lovade sänkt pris på livsmedel – höjde priserna

Prisjämförelsesajten Matspar har genomfört en undersökning av matvarujättarna. Där framgår det vilka som lyckades bäst när det gäller den prissänkning på livsmedel som utlovades.


I en färsk undersökning som prisjämförelsesajten Matspar genomfört framgår det tydligt vilka som varit vinnarna när det kommer till sänkt pris på livsmedel den senaste tiden.

Matkedjorna sänkte priserna på hundratals varor

När inflationen hade bidragit till att livsmedelspriserna skenat kom i mars beskedet att flera matvarujättar skulle komma att sänka priserna på hundratals varor. 

Det fick Matspar att vilja granska siffrorna och ta reda på vilka som sänkt matpriserna minst respektive mest. De har nämligen tittat på prisernas utveckling från den 21 mars till 12 april. Granskningen ser till alla matbutiker som erbjuder beställning över internet och hur de har agerat gällande sina matpriser under perioden. 

Totalt rör det sig om en granskning av cirka 350 butiker runt om i landet och den visar att butikerna inte bara sänkt priserna, skriver tidningen Aftonbladet.

– De ordinarie priserna har i snitt gått upp i alla butikerna förutom i Willys, säger Matspars vd Omid Ghanbari till Aftonbladet. 

De lyckades bäst

Han menar att man kan se hur prissänkningarna även fört med sig att andra varor höjts. Fler än 250 stycken av de kontrollerade butikerna i undersökningen har höjt priserna på andra varor jämfört med hur många de sänkt priserna på. 

För Aftonbladet berättar Omid Ghanbari att det inte bara är negativa resultat man fått fram av undersökningen.

– Ser man till exempel på Ica så har i princip alla butiker sänkt priserna på minst 300 varor, som man gick ut och sa. 

Den matvarujätte som alltså får bäst betyg i undersökningen är Willys, menar Matspars vd. Anledningen är att de har lyckats sänka priserna mest när man ser till medianantalet prisökningar och sänkningar bland matkedjornas butiker. 

Mat
/
/
/
Ica
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!