Mikael Svegfors, försvarare till den yngre av de båda livstidsdömda kvinnorna. Bild tagen under rättegången.
Mikael Svegfors, försvarare till den yngre av de båda livstidsdömda kvinnorna. Bild tagen under rättegången. - Foto: Mikael Fritzon/TT

Kvinnornas försvarare: Vi kommer att överklaga

De båda kvinnorna som dömts för mordet på Tove i Vetlanda kommer att överklaga sina livstidsdomar.Min klient mår jättedåligt naturligtvis, säger 18-åringens advokat Mikael Svegfors.


På onsdagen dömdes en 20-åring och en 18-åring till livstids fängelse för mordet på Tove, 21 år.

Båda kommer att överklaga.

Medan kvinnorna erkänt att de flyttat Toves kropp efter dödsfallet har båda nekat till mord. Den yngre av de båda kvinnorna har dessutom helt nekat till att ha varit inblandad i själva dödsfallet.

Mikael Svegfors är mycket kritisk till att 18-åringen trots det döms till livstids fängelse.

"Det är fruktansvärt"

— Det är uppenbart att en livstidsdom överklagas, i synnerhet när man inte har gjort det som läggs en till last, säger han.

— Man verkar inte fästa något avseende vid vad min klient säger över huvud taget. Det tycker jag är anmärkningsvärt.

TT: Hur reagerade din klient på domen i dag?

— Jag har suttit med henne en god stund och träffade henne precis när domen kommit. Hon mår jättedåligt naturligtvis, säger Mikael Svegfors.

— Vem som helst kan föreställa sig det, att man dras in i något bara och så sitter man med en dom på livstids fängelse. Det är fruktansvärt.

Advokat Clea Sangborn, som försvar den 20-åriga kvinnan.

Annan dödsorsak?

Även den 20-åriga kvinnan kommer att överklaga, uppger hennes försvarare Clea Sangborn.

Clea Sangborn sade under rättegången att kvävningen kan ha orsakats av att maginnehåll kom in i lungorna – något hon står fast vid.

— Rättsläkaren sade inledningsvis att det funnits osäkerhet kring magsäcksinnehåll i lungorna. Sedan ändrade hon sig, tar tillbaka det och skriver ett yttrande som talar för att strypningen skulle vara huvudsakliga anledningen, säger Clea Sangborn.

Enligt den 20-åriga kvinnan uppstod ett slagsmål under vilket hon tog ett strypgrepp på Tove, men det var kortvarigt och hon hade inget uppsåt att Tove skulle dö.

Hon kommer därför via sin försvarare att överklaga domen.

— Bara för att man är rättsläkare och framstår som säker, så betyder inte det att man har rätt. Därför vill vi överklaga och få saken prövad en gång till i hovrätten, säger Clea Sangborn.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!