Den fridlysta igelkotten är hotad under Valborgsfirandet
Den fridlysta igelkotten är hotad under Valborgsfirandet - Foto: Gorm Kallestad & Johan Nilsson/TT

Igelkotten hotad under Valborg – så räddar du den från att dö i majbrasan

När majbrasorna tänds finns det en stor risk att djur som tagit skydd i rishögarna dör i elden. Ett djur som gärna bygger bo där är den fridlysta igelkotten som riskerar att brinna upp i majbrasan.


Igelkotten har varit fridlyst i Sverige sedan 1972. I april 2020 klassades det taggiga djuret som ”NT”, det vill säga att den är nära hotad på Artdatabankens rödlista, skriver sajten land.se. 

10 frågor till Valborgsquizet du inte vill vara utan – perfekt till festen

Så räddar du igelkotten från att brinna i majbrasan

När våren ska sjungas in så finns det också stora risker som hotar igelkotten och dess existens, något Nyheter24 tidigare skrivit om. 

Eftersom att igelkotten gärna söker sig till mörka och trygga utrymmen, framför allt om den känner sig hotad, är det viktigt att du är försiktig när du ska ordna med rishögen. 

Enligt Naturskyddsföreningen finns det några punkter du kan ha i åtanke i förebyggande syfte:

  • Lasta om eller flytta din rishög innan du tänder majbrasan.
  • Om det inte går, lyft upp försiktigt och kolla så noga du kan under riset. 
  • Kontakta arrangörerna av Valborgsfirandet där du bor med den här informationen.

Valborg 2023: Majbrasor, fest och aktiviteter för familjen

Olagligt att flytta på igelkotten

Djuret är fridlyst vilket innebär att det är olagligt att lyfta upp och flytta på igelkotten. Men det har biologen Didrik Vanhoenacker en lösning på. Han berättade i TV4:s ”Nyhetsmorgon” om vad du kan göra om en igelkott riskerar att hamna i majbrasan.

– Egentligen får man inte flytta djur, det räknas som jaktbrott om djuren är fridlysta. Men har man en igelkott som man flyttar från en trafikerad väg eller från att bli uppeldad i en brasa får man väga det och göra det bästa av situationen. Enligt lagen får man inte flytta djur, men gör det om djuret riskerar att råka illa ut.

Här kan du läsa alla nyheter om Valborg: Vilka brasor du kan besöka, roliga lekar till festen och hur väderprognosen ser ut.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!