Ska du välkomna en liten hundvalp i ditt hem?
Ska du välkomna en liten hundvalp i ditt hem? - Foto: Pexels

Så får du din hundvalp att trivas – 4 viktiga tips: "En trygghet"

Har du planer på att utöka familjen med en liten hundvalp eller har du rentav redan välkomnat din fyrbenta vän? Då finns det en hel del att tänka på för att din vovve ska trivas.


Att skaffa en hundvalp innebär ett stort ansvar och inför dess ankomst kan det vara viktigt att se över de föremål som finns i ens hem. Flera av dem kan nämligen vara farliga för en liten valp.

Här kan du läsa om hur du valpsäkrar ditt hem inför dess ankomst.

Viktigt att spendera tid med hundvalpen

När valpen väl är på plats går mycket av tiden åt att få den lilla krabaten att känna sig trygg i sitt nya hem och då finns det en hel del att tänka på.

– De första dagarna behöver valpen lära känna sin nya familj och omgivning i lugn och ro. Släkt och vänner får vänta tills valpen installerat sig, säger Karin Blom, beteenderådgivare på Agria Vårdguide, till Nyheter24.

– Det är viktigt att spendera mycket tid med valpen, att leka med den och träna kontaktövningar. Valpen vill ha närhet dygnet runt den första perioden. Ställ gärna korgen bredvid sängen på natten så ni kan ha kontakt om den blir orolig. En klapp eller lugnade röst från matte eller husse är en trygghet. En egen vrå där den får vila ostört när den behöver är också viktigt.

Hundexpertens 5 viktigaste tips – så får du valpen rumsren: "I smyg..."

Så hanterar du en hundvalp som biter sönder saker

Den som någon gång välkomnat en nyfiken valp i sitt hem vet att det finns en överhängande risk att diverse föremål blir sönderbitna. Men det finns ett enkelt sätt att hantera detta på, enligt Karin Blom. 

– Börja med att se till att valpen alltid har bra saker att tugga på, som ben och leksaker samtidigt som allt farligt, dyrt eller inbjudande är undanplockat. Bara det att man begränsar valpens möjlighet till att gnaga och bita på saker hjälper till väsentligt.

Så får du hundvalpen att trivas:

  • Undvik besök från nya människor till en början.
  • Ge din valp mycket av din tid.
  • Låt valpen sova nära sina nya familjemedlemmar.
  • Se till att valpen har ett eget avskilt utrymme. 

Läs alla våra artiklar om hundar här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.