Tullen visar upp påsar med kokain som tagits i beslag vid en  pressträff om att Helsingborgs hamn har blivit en inkörsport för kokain till Sverige.
Tullen visar upp påsar med kokain som tagits i beslag vid en pressträff om att Helsingborgs hamn har blivit en inkörsport för kokain till Sverige. - Foto: Johan Nilsson/TT

1,3 ton kokain smugglades in i Sverige: "Saknar motstycke i svensk historia"

Kokainbeslagen i Helsingborgs hamn saknar motstycke i svensk kriminalhistoria, konstaterar åklagare. Sedan september förra året har drygt 1,3 ton tagits i beslag.


— Beslagen har gjorts både i Helsingborgs hamn och i europeiska omlastningshamnar i kylcontainrar med destination Helsingborgs hamn, säger Magnus Pettersson, senior åklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, vid en pressträff.

Både utländska och svenska nätverk opererar kring hamnen, och narkotikan som kommer in den vägen är inte bara avsedd för den svenska marknaden, konstaterar han.

— Den här smugglingen genererar mycket, mycket stora brottsvinster.

Bara sedan den 12 maj har 450 kilo kokain tagits i beslag. Renhetsgraden är hög och därmed narkotikans värde.

Därför smugglas det in så mycket kokain i Sverige

Magnus Pettersson ser två huvudskäl till att det ser ut som det gör. Dels att kontrollfrekvensen i Helsingborgs hamn har varit för låg, dels att skalskyddet runt hamnen har varit underdimensionerat.

Det dåliga skalskyddet gör det enkelt för ligorna att hämta ut det kokain som anlänt till hamnen.

— Helsingborgs hamn måste ha ett skalskydd som gör att det krävs mer än en stege, en hylsnyckel och tre sportbagar för att hämta ut kokain värt hundratals miljoner, vilket var vad som skedde natten mellan den 13 och 14 december förra året, säger han.

Tullen har helt enkelt för små resurser, anser han, både vad gäller personal och teknisk utrustning.

— Givet de omständigheterna så måste jag konstatera att det är uteslutet att vi genom spaning, utredning och lagföring ska kunna stoppa kokainsmugglingen genom Helsingborgs hamn, säger Magnus Pettersson.

TT
/
/
Senaste nytt

EU-pengar till UNRWA

Musk stämmer Open AI – för mycket vinstfokus

Elon Musk stämmer Open AI och dess vd Sam Altman. Enligt Musk har Open AI – en pionjär inom artificiell intelligens – agerat i strid med sina stadgar genom att fokusera för mycket på att göra vinster, enligt världens rikaste man.

Kundernas kritikstorm mot Kellogg's: "Dystopiskt"

Ett uttalande från flingjätten Kellogg's vd har fått folk att reagera starkt. Anledningen? Han tycker att frukostflingor kan ätas som middag hos dem som behöver spara pengar.

Betalningskungen: Klarnas vd får miljonlyft – trots miljardförlusten

De senaste två årens miljardförluster hindrade inte Klarnas vd från att höja lönen för sig själv och de andra i ledningsgruppen med rekordbelopp. Så här många miljoner tjänar de efter rekordhöjningen på 70 procent.

Navalnyjs kropp framme vid kyrkan – flera gripna

Aleksej Navalnyjs kista har anlänt till kyrkan. Men familjen hindrades in i det sista från att hämta hans kropp från bårhuset. Enligt medierapporter har flera personer som samlats i samband med begravningen gripits.

Livstids fängelse för mord och nio mordförsök

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till livstids fängelse för mordet på en annan ung man på en snabbmatsrestaurang i Rågsved i södra Stockholm, meddelar Södertörns tingsrätt.